Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Import

Na Slovensku sa povinne očkuje proti desiatim infekciám

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pokiaľ rodičia nedajú svoje dieťa zaočkovať, hrozí im pokuta 331 eur.

Bratislava 24. marca (TASR) - Pravidelné povinné očkovanie detí lekári na Slovensku vykonávajú proti desiatim infekciám, a to proti osýpkam, príušniciam a rubeole, záškrtu, tetanu, čiernemu kašľu, detskej obrne, vírusovej hepatitíde typu B, hemofilovým invazívnym infekciám a pneumokokovým invazívnym infekciám. Tieto očkovania sú zo zákona povinné. Pokiaľ rodičia nedajú svoje dieťa zaočkovať, hrozí im pokuta 331 eur.

Záškrt je akútne bakteriálne ochorenie, ktoré postihuje tonzily, hrtan a hltan s tvorbou typických pablán s častými kardiálnymi a neurologickými komplikáciami. Najzávažnejšou formou je postihnutie hrtanu, ktoré sa môže skončiť udusením. Špecifická prevencia očkovaním sa realizuje spolu s očkovaním proti tetanu, čiernemu kašľu, hemofilovým invazívnym infekciám, vírusovej hepatitíde typu B a detskou obrnou. Od roku 2009 je zavedené i povinné preočkovanie dospelých proti záškrtu a tetanu.

Tetanus je akútne infekčné ochorenie nervového systému, pre ktoré je typické tŕpnutie šije, tonicko – klonické kŕče žuvacieho, šijového a neskôr aj dýchacieho svalstva. Postihnutie dýchacieho svalstva je príčinou vysokej úmrtnosti. Tetanus je závažnou komplikáciou rôznych poranení, popálenín, kontaminovaných pôdou a prachom.

Čierny kašeľ je akútne respiračné ochorenie, postihuje sliznice dýchacieho traktu. Častými komplikáciami sú bronchopneumónie, otitídy, zriedkavo encefalitídy. Žltačka typu B sa zase prejavuje únavou, nechutenstvom, napínaním na zvracanie, zvýšenou teplotou či žltým sfarbením očných bielok a kože. Chronická infekcia môže u časti postihnutých viesť k ťažkému poškodeniu pečene s možnosťou vzniku cirhózy alebo karcinómu.

Hemofilové infekcie sú závažné infekcie, ktoré spôsobujú predovšetkým zápal mozgových blán, zápal hrtanovej príklopky, bronchopneumónie, zápal pľúc, zápal kĺbov a kostí, sepsy. Rizikovou skupinou sú najmä deti do päť rokov života. Ťažké formy infekcie môžu trvalo poškodiť sluch či mozog.

Detská obrna (poliomyelitída) je závažné, často zmrzačujúce alebo smrtiace ochorenie. Väčšina infikovaných osôb prekoná infekciu bez príznakov, alebo sa nákaza prejaví ako chrípke podobné ochorenie. Keď však vírus napadne a zničí bunky centrálneho nervového systému, vzniká zápal mozgových blán a asi u jedného percenta infikovaných paralytická forma ochorenia. Pri nej vznikajú obrny najmä svalov končatín, ktoré sú nevyliečiteľné a trvalé. Vedú k deformitám končatín a často k pripútaniu postihnutých na invalidný vozík. Život ohrozujúce je postihnutie mozgového kmeňa, keď môže nastať smrť v dôsledku zlyhania životne dôležitých centier.

Pneumokokové ochorenia sa prejavujú celým radom klinických príznakov v závislosti od miesta infekcie. Ohrozujú najmä deti do päť rokov a starších dospelých. Medzi invazívne pneumokokové ochorenia patria zápal mozgových blán, sepsa a bakteriémia. Okrem toho pneumokoky vyvolávajú i bežné ochorenia s menej závažnými klinickými príznakmi.

Osýpky sú akútne infekčné ochorenie spôsobené vírusom osýpok. Sprevádzané sú horúčkou, makulopapulárnou vyrážkou a aspoň jedným z týchto troch symptómov: kašeľ, nádcha, konjunktivitída. Osýpky sú vážnym zdravotným problémom v krajinách, kde sa neočkuje, alebo očkuje nedostatočne.

Ružienka je spravidla ľahko prebiehajúce ochorenie, ktoré však v tehotenstve môže spôsobiť vážne poškodenia plodu. Začína sa výsevom drobnoškvrnitej ružovej vyrážky najskôr na tvári, rýchlo sa šíri aj na trup. Vyrážke, ktorá býva prítomná tri dni, predchádza zdurenie viacerých lymfatických uzlín. Medzi najčastejšie komplikácie patrí bolesť kĺbov až zápal kĺbov postihujúci predovšetkým drobné kĺby.

Mumps je akútne ochorenie sprevádzané bolestivým opuchom slinných žliaz, možným postihnutím centrálneho nervového systému, pankreasu a pohlavných žliaz. Ochorenie sa začína malátnosťou, zvýšenou teplotou alebo horúčkou.

TASR informácie získala zo stránky Úradu verejného zdravotníctva SR.