Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Import

Osteoporóza sa mužom nevyhýba, môžu ju spôsobiť alkohol či cigarety

Ilustračné foto Foto: TASR/Ľudovít Drmlík

Osteoporózou trpí na Slovensku až 300.000 ľudí.

Bratislava 20. októbra (TASR) – Osteoporózou trpí na Slovensku až 300.000 ľudí, no len 30 percent z nich je diagnostikovaných a 18 percent adekvátne liečených, ukazujú štatistiky. Choroba, ktorá z 80 percent postihuje najmä ženy, sa ale nevyhýba ani mužom. Svetový deň osteoporózy, ktorý sa každoročne koná 20. októbra, chce na to upriamiť pozornosť.

"Niektorá z kostí sa štatisticky zlomí jednému z piatich mužov," povedal dnes na tlačovej konferencii v Bratislave predseda Spoločnosti pre osteoporózu a metabolické ochorenia kostí Juraj Payer. Pri tomto metabolickom ochorení dochádza k úbytku kostnej hmoty, čím sa naruší stavba kostí a vzniká vysoké riziko zlomenín. U žien sa úbytok kostnej hmoty prejaví náhle po menopauze, no u muža sa to stáva postupne. O hustotu kostnej hmoty sa mu stará testosterón, ktorý z tela muža neuniká nárazovo. Väčšine mužov tak osteoporóza začína hroziť až po 70. roku. Lekári vtedy odporúčajú absolvovať denzitometrické vyšetrenie.

Osteoporózu môžu u muža v skoršom veku spôsobiť skôr sekundárne príčiny, ako nadmerná konzumácia alkoholu, fajčenie, zápalové ochorenie čriev, chronické ochorenie obličiek, pečene či užívanie niektorých liekov, napríklad kortikoidov. Na liečbu a prevenciu osteoporotických zlomenín existuje mnoho liekov a lekári pri nich hľadia na individuálne potreby pacienta, priblížil podpredseda spoločnosti Zdenko Killinger. Farmakologická liečba dokáže podľa odborníkov znížiť riziko stavcových zlomenín o 30 až 70 percent, riziko zlomením mimo chrbtice o 15 až 20 percent a o viac ako 40 percent znížiť riziko zlomeniny krčka stehnovej kosti. "Účinnosť liečby však závisí od jej dodržiavania a správnosti užívania lieku," pripomenul. Dodal, že väčšina pacientov preruší liečbu prvé mesiace po jej začatí.

Osteoporóza patrí k najzávažnejším ochoreniam súvisiacim s pohybom. Odborníci poukazujú na to, že zo začiatku nespôsobuje žiadne citeľné ťažkosti, no s jej rozvojom možno cítiť bolesti chrbta, končatín, kŕče chrbtového svalstva, zhrbenie hrudnej časti chrbtice, stratu telesnej výšky alebo zlomeniny už pri malom tlaku. Predchádzať sa jej dá športom, správnou stravou, dopĺňaním vápnika či minerálov.