Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Import

Salmonelózou sa toto leto u nás nakazilo viac ako 1500 ľudí

Ilustračné foto, salmonelóza Foto: TASR/AP

Aby baktéria salmonela vyvolala salmonelózu, musí sa v potravine rozmnožiť. Prejavy nákazy, napríklad intenzívne črevné problémy, sa dostavia šesť až 72 hodín po konzumácii kontaminovaných potravín.

Bratislava 19. augusta (TASR) - Počas tohto leta potvrdili lekári salmonelózu u 1545 ľudí. Výskyt ochorenia je podľa hygienikov vyšší práve v priebehu júna, júla a augusta, keď je teplo. Najviac ich ochorelo v Prešovskom kraji (328) a najmenej v Trenčianskom (127). Pre TASR to uviedol Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Faktorom prenosu bývajú zväčša nedostatočne tepelne spracované jedlá z vajec či hydiny. "Tento rok diagnostikovali celkovo salmonelózu zatiaľ u 3206 osôb, hospitalizovať museli približne tretinu z nich," povedala Jozefína Kaššová z ÚVZ SR. V tomto roku zatiaľ hygienici zaznamenali 153 epidémií salmonelóz.

Prenosom nákazy môžu byť okrem hydinového mäsa a vajec aj cukrárenské a lahôdkové výrobky a zmrzlina, ak sú do nich pridávané nedostatočne tepelne spracované vajíčka. Surovina môže byť nakazená už pred spracovaním alebo sa kontaminuje v jeho priebehu, a to nečistými rukami. Podľa hygienikov si treba dať pozor aj na dosku, na ktorej sa surové mäso spracováva. Treba ju potom vydezinfikovať.

Aby baktéria salmonela vyvolala salmonelózu, musí sa v potravine rozmnožiť. Prejavy nákazy, napríklad intenzívne črevné problémy, sa dostavia šesť až 72 hodín po konzumácii kontaminovaných potravín.

Ako sa uchrániť pred salmonelou



"Jedlo konzumované v surovom stave treba preto dokonale umyť, potraviny zase poriadne prevariť alebo inak tepelne upraviť v pitnej vode," radí Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Slepačie vajcia v jedlách musia byť poriadne tepelne spracované.

Dôkladné varenie usmrcuje mikroorganizmy, jedlo sa však musí variť minimálne 20 minút pri teplote 70 stupňov Celzia. Uvarené jedlo treba ihneď zjesť. "Ak je ponechané v izbovej teplote, mikroorganizmy, ktoré proces varenia prežili, sa začnú množiť či produkovať toxín. Čím dlhší je interval medzi tepelným spracovaním a konzumáciou, tým je riziko väčšie," varuje ÚVZ SR. Uvarené potraviny je potrebné opäť ohrievať pri minimálnej teplote 70 stupňov Celzia.

Prevencia pred ochorením spočíva i v správnom skladovaní a manipulácii s potravinami. Dôležité je zabrániť skríženej kontaminácii surových a už uvarených jedál. Tie bežne uvarené sa môžu kontaminovať surovými, a to priamo dotykom alebo nepriamo – použitím toho istého noža či dosky na krájanie. Pre prácu so surovým mäsom by mali mať gazdiné špeciálne vyhradené kuchynské pomôcky.

"Nutné je umývanie rúk pred prípravou pokrmu, pri prerušení práce či po opracovaní surových potravín," upozorňuje ÚVZ SR. Za samozrejmosť označili hygienici čistú kuchyňu a ochranu potravín pred hmyzom či hlodavcami, ktoré sú prenášačmi patogénnych mikroorganizmov.