Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Import

Zdravotné poisťovne budú mať podľa SDKÚ na budúci rok menej o 108 mil.

Viliam Novotný Foto: TASR/Štefan Puškáš

Viliam Novotný tvrdí, že nemocnice a ambulancie tak dostanú menej peňazí a pacienti budú dlhšie čakať na zákroky.

Bratislava 28. augusta (TASR) - V zdravotníctve bude podľa podpredsedu SDKÚ-DS Viliama Novotného na budúci rok menej peňazí. Výpadok na poistnom na dnešnej tlačovej konferencii odhadol na 250 miliónov eur, zdravotné poisťovne tak majú mať o 108 miliónov menej na platby pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Tvrdí, že nemocnice a ambulancie tak dostanú menej peňazí a pacienti budú dlhšie čakať na zákroky.

Priblížil, že výpadok zdrojov spôsobia tri dôvody. Prvým má byť zníženie odvodov pre ľudí s nízkymi mzdami, čo zdravotníctvo pripraví o 150 miliónov eur. Poukázal, že návrh štátneho rozpočtu s kompenzáciou nepočíta. Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smer-SD) však minulý týždeň avizovala, že táto otázka bude ešte predmetom ďalších rokovaní s ministerstvom financií.

Problémom má byť aj platba štátu za svojich poistencov. Zákon o zdravotnom poistení hovorí o tom, že má byť minimálne na úrovni štyroch percent z priemernej mzdy v národnom hospodárstve spred dvoch rokov. "Toto číslo na tých stovkách strán nenájdete," upozornil Novotný s tým, že ich prepočet ukazuje, že vláda sa chystá platiť iba 3,67 percenta. Oproti tomuto roku by tak štát dal za svojich poistencov menej o 75 miliónov eur.

Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že poslanec Novotný má zlé čísla. Podľa šéfky komunikačného odboru rezortu Zuzany Čižmárikovej bude platba za poistencov štátu minimálne na úrovni štyroch percent, ako hovorí platná legislatíva, pričom rezort dúfa, že to bude ešte viac. V návrhu nemá byť sadzba uvedená preto, že vyplýva zo zákona o zdravotnom poistení.

Novotný kritizoval tiež rastúci dlh nemocníc, ktorý podľa neho ministerstvo financií tretí rok ignoruje. "Rastie rýchlosťou 190 eur za minútu," upozornil s tým, že ročne tak ide o asi 100 miliónov eur. Nemyslí si, že by sa v budúcom roku zadlžovanie mohlo zastaviť, ako to avizovala Zvolenská. Tvrdí, že pokiaľ v tomto roku nepríde k reštrukturalizácii či oddlženiu, prekonajú dlhy nemocníc hranicu 400 miliónov eur.

Prvý návrh štátneho rozpočtu počíta s tým, že do zdravotníctva pôjde zo štátnej kasy na budúci rok menej peňazí ako v tomto roku, a to 1,2 miliardy eur. Celkové príjmy v systéme verejného zdravotného poistenia sa predpokladajú vo výške 4,27 miliardy eur. Výdavky sa očakávajú na úrovni 3,99 miliardy eur. Podľa ministerky Zvolenskej tak bude v zdravotníctve celkovo o niečo viac zdrojov ako v roku 2014.