Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Import

Zdravotníci napadnú Trestný zákon na Ústavnom súde

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Podľa zákona musí zdravotník počas núdzového stavu či krízovej situácie povinne nastúpiť do práce, inak mu hrozia sankcie.

Bratislava 27. júna (TASR) - Stavovské a odborové organizácie združujúce zdravotníckych pracovníkov chcú petíciou prinútiť Národnú radu SR, aby opätovne zmenila Trestný zákon. Jeho nedávna novelizácia zaviedla tresty pre zdravotníkov, ktorí neprídu v núdzovom stave do práce. Zdravotníci zároveň schválenú právnu normu napadnú na Ústavnom súde SR. Považujú ju za protiústavnú. Konanie vládneho Smeru-SD, ktorý zákon presadil, označujú za diktát a aroganciu moci. Volajú po dialógu.

Trestný zákon so spomínanými sankciami podľa nich kriminalizuje zdravotníckych pracovníkov. "Tento návrh nesmeruje k zabezpečeniu výkonu práce zdravotníckymi pracovníkmi v skutočnej krízovej situácii, ale snaží sa zdravotníkom zalepiť ústa, zviazať ruky a zobrať akúkoľvek možnosť presadzovať svoje záujmy," tvrdia zdravotníci. Schválené zmeny sú podľa nich ušité na zdravotníckych pracovníkov "ako bič, bez štandardného legislatívneho procesu a pripomienkového konania". Zdravotníkom chýbala v tejto veci diskusia s dotknutými stranami. Právna norma bola podľa nich prijatá rýchlo a arogantne. "Považujeme za neprípustné nahrádzať dialóg diktátom a aroganciou moci," vyhlásili.

Pripomínajú, že podľa zákona musí zdravotník počas núdzového stavu či krízovej situácie povinne nastúpiť do práce, inak mu hrozia sankcie. "Čo je to však núdzový stav? Kedy môže vláda vyhlásiť krízovú situáciu?" pýtajú sa zdravotníci. Upozorňujú, že zákon tieto pojmy nedefinuje. "Takže to môže byť ktorýkoľvek deň, keď zdravotníci prejavia nespokojnosť so svojimi pracovnými podmienkami," poukázali.

Zároveň odmietajú, aby mohla stavovská organizácia zrušiť zdravotníckemu pracovníkovi registráciu a zabrániť mu tak vo výkone povolania na dva roky bez právoplatného rozhodnutia súdu o jeho vine, iba na základe rozhodnutia ministerstva zdravotníctva. "Akým právom chce ministerstvo posudzovať, či zdravotnícky pracovník spáchal trestný čin, alebo nie? Z akého dôvodu majú hroziť zdravotníkom desaťnásobne vyššie pokuty ako ostatným občanom SR? Majú vari aj desaťnásobne vyššie platy?" pýtajú sa ďalej zdravotníci.

Proti zákonu vystupuje Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek, Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek, Slovenská lekárska komora, Slovenská komora fyzioterapeutov a Slovenská komora iných zdravotníckych pracovníkov.