Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Zdravotníci varujú pred potravinovými nákazami

Ilustračná snímka Foto: TASR/Bohdan Kočák

Počet akútnych respiračných ochorení (ARO) v Banskobystrickom kraji klesol minulý týždeň o viac ako dve percentá.

Banská Bystrica 20. decembra (TASR) - Počet akútnych respiračných ochorení (ARO) v Banskobystrickom kraji klesol minulý týždeň o viac ako dve percentá. Epidemiológovia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici ale evidujú o 4,6 percenta vyšší výskyt chrípky a jej podobných ochorení. Ako TASR informovala hovorkyňa RÚVZ Mária Tolnayová, epidemiológovia v súvislosti s nadchádzajúcimi vianočnými sviatkami upozorňujú na možnosť alimentárnych - potravinových nákaz.

Údaje o chorobnosti poskytlo v BBSK len 55 percent lekárov pre deti a dorast a 46 percent všeobecných lekárov pre dospelých. Do istej miery tento fakt skresľuje skutočnú situáciu v absolútnom počte chorých. "V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška má výskyt týchto ochorení mierne klesajúcu tendenciu. Epidemiológovia predpokladajú, že hlavne vplyvom vianočných prázdnin, ale aj pretrvávajúceho pomerne teplého počasia bude až do druhého kalendárneho týždňa budúceho roka chorobnosť na respiračné ochorenia aj chrípku klesať," povedala Tolnayová.

V rámci hygienicko-epidemiologického monitoringu zaevidovali hlásenie RÚVZ Zvolen o ojedinelom výskyte vírusovej hepatitídy typu A. V tejto súvislosti už vykonali potrebné protiepidemické opatrenia.



Epidemiológovia v súvislosti s nadchádzajúcimi vianočnými sviatkami upozorňujú na možnosť alimentárnych - potravinových nákaz. "Za zdravotnými ťažkosťami, následkom ktorých môžeme ľahko skončiť na pohotovosti s infekčným hnačkovým ochorením, žlčníkovým záchvatom, či inými tráviacimi problémami, sú najmä majonézové šaláty, kde používame surové vajcia, či zákusky a koláče, kde sa používajú tepelne neupravené vajíčka. Rovnako to však môže byť prejedenie sa a zvýšený príjem alkoholu. Napríklad v majonézovom šaláte, ale aj krémových zákuskoch, môže za 24 hodín dôjsť k premnoženiu baktérií a jedlo môže spôsobiť infekčnú hnačku. Preto by sme ho mali pripraviť až v deň konzumácie. Pri príznakoch ochorenia, ako sú hnačky či zvracanie, je potrebné ihneď nasadiť diétu, organizmus dostatočne zavodňovať neosladeným čajom a keď tieto príznaky neprestanú, je potrebné navštíviť lekára," dodala hovorkyňa RÚVZ v Banskej Bystrici.