Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Import

Želiezovce zrevitalizujú vegetáciu v piatich lokalitách

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Projekt je zameraný na podporu a vytváranie biokoridorov a biocentier v meste, a to nadväzujúc na viaceré už realizované projekty.

Želiezovce 7. októbra (TASR) – Na zachovanie a obnovu biodiverzity a ekosystémov a ich služieb mimo chránených území a na zelenú infraštruktúru je zameraný projekt, ktorého realizácia sa začala v Želiezovciach. Projekt je spolufinancovaný Európskou úniou a podporený z kohézneho fondu. Maximálna výška nenávratného finančného príspevku je 320.288 eur eur, informoval magistrát. Zhotoviteľ projektu prevzal pracoviská a spustil práce v polovici septembra, realizácia by mala trvať 75 dní.

Projekt bude aplikovaný na piatich miestach, v lokalite Samota, lokalite cintorína Svodov, v Gaštanovej aleji s priľahlým ihriskom, na hrádzi popri rieke Hron a Schubertovej ulici. Celková výmera plôch predstavuje 130.104 štvorcových metrov pôdy, na ktorej sa zrealizuje revitalizácia vegetácie, aby krajinná oblasť získala prírodný charakter. Samotné práce budú realizované v dvoch fázach, prvá bude zameraná na asanáciu poškodených drevín a stromov a druhá na výsadbu podľa návrhu projektu.

Projekt je zameraný na podporu a vytváranie biokoridorov a biocentier v meste, a to nadväzujúc na viaceré už realizované projekty. Výsledkom by malo byť vytvorenie siete biokoridorov spájajúcich navzájom biocentrá a vytvorenie podmienok pre stabilnejší ekosystém.

Mesto Želiezovce si uvedomuje potrebu riešenia problémov spojených s degradáciou vegetácie a nedostatkom zelene v meste a jeho okolí, avšak z dôvodu obmedzeného rozpočtu musí samospráva dôkladne zvažovať, ktoré zámery a v akom objeme finančných prostriedkov podporí, uviedla radnica. Realizáciou projektu mesto zabezpečí vznik novej zelenej infraštruktúry s cieľom obnoviť prírodný charakter krajiny, čo bude mať pozitívny vplyv na životné prostredie.