Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Import

Žena, ktorá mala dať nelegálne vyrúbať stromy na Spiši je obvinená

Ilustračné foto Foto: www.hradkrasnahorka.sk

Obvinená žena mala bez povolenia dať pokyn na výrub stromov, ktorých spoločenská hodnota bola vyčíslená na stotisíce eur.

Stará Ľubovňa 1. júla (TASR) - Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru (PZ) v Starej Ľubovni začal trestné stíhane a následne aj vzniesol obvinenie zo zločinu porušovania ochrany rastlín a živočíchov voči 65-ročnej žene z obce Jarabina. Krajská policajná hovorkyňa z Prešova Jana Migaľová informovala, že obvinená žena mala bez povolenia dať pokyn na výrub stromov, ktorých spoločenská hodnota bola vyčíslená na stotisíce eur.

„Zákon v tomto prípade stanovuje trestnú sadzbu odňatia slobody na tri až osem rokov,“ uviedla hovorkyňa. Na podklade doposiaľ zistených skutočností bolo preukázané, že obvinená žena ako predstaviteľka jedného z družstiev v obci Jarabina v mesiacoch október až november 2014 v katastri uvedenej obce, ako aj v katastri obce Kremná, mala na rôznych parcelách bez povolenia a súhlasu príslušného orgánu ochrany prírody dať pokyn k vyrúbu celkovo 858 kusov drevín. Išlo o vŕbu rakytovú, borovicu lesnú, javor horský, smrek obyčajný, čerešňu vtáčiu, topoľ osikový, lipu malolistú, hrušku planú, jaseň štíhly, ako aj javor mliečny.

„Týmto konaním porušila ustanovenie zákona o ochrane prírody a krajiny, čím bola spôsobená Slovenskej republike v zastúpení Okresným úradom životného prostredia Stará Ľubovňa spoločenská škoda vo výške takmer 650.000 eur,“ doplnila Migaľová. Takmer trom stovkám vlastníkov uvedených parciel vznikla škoda na drevnej hmote vo výške takmer 6000 eur. Obvinená žena je stíhaná na slobode.