Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Import

Na žily Slovákov si posvieti mobilná ambulancia

Ilustračné foto Foto: TASR - Pavel Neubauer

Mnohí ľudia podľa lekárov ignorujú prvotné príznaky chronických žilových ochorení, ako bolesť nôh, tŕpnutie, kŕče, nepokojné či unavené, ťažké a opuchnuté nohy.

Bratislava 26. apríla (TASR) - Prevencia chronického žilového ochorenia je cieľom celoslovenského edukačno-preventívneho projektu, ktorý zavíta do desiatok miest a obcí. Ľudia si tak môžu dať zdarma a bez objednávania vyšetriť žily odborníkmi v mobilnej ambulancii. Roadshow odštartovala v pondelok (25.4.) v Pezinku a skončí 29. júna vo Zvolene.

Príznaky chronického žilového ochorenia má 60 percent obyvateľstva, približuje profesorka Viera Štvrtinová, predsedníčka Slovenskej angiologickej spoločnosti Slovenskej lekárskej spoločnosti (SLS). "Navyše, ďalších 18 až 20 percent má typické subjektívne ťažkosti, ale ešte nemajú objektívne znaky. Nevidíme, že majú kŕčové žily, ale vieme na základe rozhovoru s pacientom zistiť, že má začiatočné štádium chronického žilového ochorenia," povedala.

Mnohí ľudia podľa lekárov ignorujú prvotné príznaky chronických žilových ochorení, ako bolesť nôh, tŕpnutie, kŕče, nepokojné či unavené, ťažké a opuchnuté nohy. Na ochorenia žilového systému môžu poukazovať aj metličky, kŕčové žily, kožné zmeny až vred predkolenia, bolesti, mravčenie, brnenie, svrbenie, pálenie alebo pocit chladu. Ak ľudia niektorý zo spomínaných problémov pociťujú, mali by sa o nich poradiť so všeobecným lekárom.

Chronické žilové ochorenie je zápalové, postupne sa rozvíjajúce ochorenie. Charakterizujú to rôznorodé chorobné stavy žíl dolných končatín. Ich pôvodnou príčinou je poškodenie žilovej steny. Liečba býva komplexná a celoživotná. Okrem správnej životosprávy a fyzikálnej liečby sa používa kompresívna terapia, medikamentózna terapia, sklerotizačná a chirurgická terapia. Ak sú prítomné kŕčové žily, ošetrujú sa chirurgicky, aby sa ochorenie neskomplikovalo.

Viac informácií o ochorení, ako aj termín jednotlivých zastávok pojazdnej ambulancie možno nájsť na webe www.opuchnutenohy.sk.