Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Import

ŽIŠKA: Chcem tvoriť vyváženú komunálnu politiku pre Trenčanov

Kandidát na primátora Trenčína Jozef Žiška. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Rozhovor s J. Žiškom je súčasťou projektu, v ktorom TASR predstavuje kandidátov na primátorov krajských miest vo voľbách do orgánov samospráv.

Trenčín 31. októbra (TASR) – Šesťdesiatročný podnikateľ v oblasti ekológie Jozef Žiška je najstarším a zároveň najskúsenejším kandidátom na post primátora Trenčína. V komunálnej politike nie je nováčik, v primátorskom kresle v Trenčíne strávil dve volebné obdobia od roku 1994 do roku 2002. Svoje skúsenosti sa ako nezávislý kandidát rozhodol ponúknuť Trenčanom preto, že nie je spokojný, akým smerom sa mesto v posledných rokoch uberá.

Ste spomedzi pätice kandidátov najstarší. Je to podľa vás výhoda alebo hendikep?

Ponechávam na voličoch, občanoch mesta Trenčín, nech sami rozhodnú, či životné skúsenosti a výsledky mojej predchádzajúcej práce pre mesto sú výhodou alebo nevýhodou pre samotného občana.

V komunálnej politike nie ste už 12 rokov, čím chcete osloviť voličov a od akého typu voličov očakávate najväčšiu podporu?




Záleží mi na tomto meste, v ktorom celý život žijem, nie som spokojný s vývojom, akým sa uberá za posledné roky, preto som sa rozhodol ponúknuť občanom svoje skúsenosti a kandidovať na primátora mesta.

Boli ste osem rokov primátorom Trenčína. V čom sú podľa vás momentálne potreby mesta iné ako pred 12 rokmi?

Nemyslím, si, že zásadné potreby mesta sú iné ako pred 12 rokmi. Podstatou samosprávy každého mesta je, že sa musí starať v prvom aj poslednom rade o zvyšovanie kvality života obyvateľov, ktorí v ňom žijú.



Vedeli by ste pomenovať najväčšie súčasné problémy Trenčína a stručne predostrieť možnosti ich riešenia?

Za aktuálne problémy mesta v súčasnosti považujem predovšetkým zabezpečiť stabilný a vyvážený rozpočet, minimalizovať dopady cestnej a železničnej dopravy na obyvateľov a životné prostredie, neriešené problémy občanov v okrajových častiach mesta, nevytváranie pracovných príležitostí pre mladých, nezáujem o riešenie problémov a spoločenských, zdravotných a kultúrnych potrieb seniorov, potreba výstavby nájomných bytov predovšetkým pre mladé rodiny s deťmi, vyvážená podpora kultúry, záujmovej činnosti a športu pre všetky vekové kategórie občanov, preferovanie ekologických a bezbariérových projektov pri výstavbe a riešení dopravy.

Trenčín považujú mnohí za jedno z najkrajších slovenských miest, jeho návštevnosť i počet obyvateľov však podľa štatistík klesá. Akým spôsobom by ste chceli v prípade zvolenia zvýšiť atraktívnosť mesta pre návštevníkov, ale aj pre jeho obyvateľov?

Najmä odstrániť niekoľkoročné problémy mesta, a to zlepšiť čistotu a kvalitu zelene vo všetkých častiach mesta, rozšíriť kapacitu parkovacích miest, zatraktívniť centrálnu pamiatkovú zónu, najmä Mierové námestie, jeho rekonštrukciou z finančných prostriedkov z európskych fondov.

Kandidujete na primátora už štvrtýkrát, vaša posledná kandidatúra v roku 2006 bola neúspešná. Znechutilo vás to natoľko, že v roku 2010 ste sa už neuchádzali o tento post? Prečo ste sa rozhodli opäť kandidovať?

Komunálnej politike sa venujem nepretržite od vzniku samospráv na Slovensku a doposiaľ aktívne spolupracujem s niektorými samosprávami pri riešení ich problémov. Mojím zámerom ako kandidáta na primátora je vytvárať vyváženú komunálnu politiku pre všetkých občanov mesta Trenčín.



Čo bude najdôležitejšie vo vašej agende hneď po nástupe, keby ste sa dostali na post primátora?

V prvom rade by som preveril stav ekonomiky mesta, jej aktíva a pasíva, dopad uzatvorených zmluvných vzťahov na rozpočet roku 2015 a ďalšie roky, stav dlhovej služby. Následne by som kládol dôraz na vybudovanie profesionálneho odborného tímu na úrade mesta, výber zástupcu primátora, ktorý bude vysoko profesionálne zvládať primátorom zverené agendy a aktívne riešiť verejnosti známe kauzy, ktoré sa závažným spôsobom dotýkajú mesta. V neposlednom rade chcem nadviazať konštruktívny dialóg s mestským zastupiteľstvom.

Koľko asi bude stáť vaša volebná kampaň a kto vám ju bude financovať?

Nakoľko som nezávislý kandidát na primátora mesta Trenčín, moja kampaň nepresiahne sumu 10.000 eur a hradím si ju výlučne z vlastných finančných prostriedkov.

Galéria kandidátov na primáta Trenčína: