Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Import

Zmenili sa niektoré požiadavky akcie proti nespravodlivej maturite

Tie začnú platiť od piatka 20. apríla. Pod petíciu sa dá podpísať do 24. júna.

Bratislava 19. apríla (TASR) - Petičný výbor Študentskej rady stredných škôl SR rozhodol o zmene znenia a doplnení niektorých požiadaviek, ktorých splnenie vyplýva z petičnej akcie Stop nespravodlivej maturite. Tie začnú platiť od piatka 20. apríla. Pod petíciu sa dá podpísať do 24. júna.

Výbor tak reagoval na podnet protestujúcich žiakov, ale aj na spoločné rozhovory s pedagógmi či Slovenskou komorou učiteľov a predsedom Slovenskej asociácie učiteľov slovenčiny Jánom Papugom. "Myslíme si, že táto zmena prinesie lepšie porozumenie požiadaviek zapojenými stranami. Nová formulácia presnejšie definuje, kde je podľa žiakov a učiteľov problém a chceme ňou odstrániť niektoré nezrovnalosti, ktoré vznikli počas priebehu protestnej akcie," priblížil dnes petičný výbor.

Žiadajú ministerstvo školstva o užšie a zreteľnejšie prepojenie otázok a úloh externej časti maturitnej skúšky so Štátnym vzdelávacím programom a katalógom cieľových požiadaviek. Taktiež aby úlohy na tzv. čítanie s porozumením boli zastúpené rovnomerne v súvislosti s inými kompetenciami a aby súviseli s obsahom jednotlivých predmetov. Otázky a úlohy externej časti maturitnej skúšky majú zostavovať výlučne pedagógovia z praxe. Žiaci by si mohli zvoliť úroveň maturitnej skúšky z cudzieho jazyka bez ohľadu na to, akú školu navštevujú. Rovnako chcú, aby sa so žiakmi začalo spolupracovať pri tvorbe všetkých materiálov, ktoré sa ich dotýkajú, teda od školského poriadku až po metodické plány. Poslednou požiadavkou je rekonštrukcia Štátneho vzdelávacieho programu, jeho zjednodušenie, redukcia a prispôsobenie časovej dotácii, požiadavkám praktického života a aktuálnemu poznaniu vo vede.

Petícia sa začala 27. marca.

TASR informoval prezident Študentskej rady stredných škôl SR Andrej Barborka.