Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Import

ZMOS sa nebojí svojvoľného zvyšovania počtu žiakov v triedach

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Novela podľa ZMOS prispeje k odbúravaniu zvýšenej administratívy povoľovacieho procesu.

Bratislava 31. augusta (TASR) - Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) sa neobáva svojvoľného zvyšovania počtu detí v triedach, hoci od 1. septembra bude môcť počet žiakov v triedach prekročiť zákonom stanovený limit. Umožní to novela zákona o pedagogických zamestnancoch, podľa ktorej sa maximálny počet detí v triede môže zmeniť na návrh zriaďovateľa a po súhlase rady školy. K vyššiemu počtu žiakov sa už nebude musieť vyjadriť Štátna školská inšpekcia.

Svojvoľného zvyšovania počtu žiakov sa ZMOS neobáva preto, že "mestá a obce musia v rozhodovaní o maximálnom počte žiakov v triedach dôsledne dodržiavať ustanovenia prevádzkového poriadku školy, zákonov a podzákonných predpisov upravujúcich bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci, ochranu a rozvoj verejného zdravia, ako aj požiadavky kladené na zariadenia pre deti a mládež vrátane technických požiadaviek na budovy na školstvo a vzdelávanie".

Novela podľa ZMOS prispeje k odbúravaniu zvýšenej administratívy povoľovacieho procesu, keďže zanikne povinnosť zriaďovateľa školy žiadať Štátnu školskú inšpekciu o povolenie vyššieho počtu detí a žiakov v triedach. Mestá a obce podľa predsedu ZMOS Jozefa Dvonča vítajú spomínaný zákon. "Umožňuje im flexibilnejšie reagovať na požiadavky rodičov detí a žiakov, a tým predchádzať vzniku mimoriadnych situácií počas školského roku spojených s ad hoc zvýšením počtu detí a žiakov v triedach - napríklad z titulu zmeny trvalého, prechodného bydliska žiaka, povolenia pobytu cudzincov, prestupu žiaka z jednej školy na druhú v rámci okresu atď.," uviedol Dvonč.