Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Import

Znalca z kauzy Veľký Slavkov odsúdil súd podmienečne na dva roky

Ilustračné foto Foto: TASR/Lukáš Furcoň

Súd odkázal poškodenú stranu s nárokom na náhradu škody na občianske súdne konanie.

Košice 17. februára (TASR) – V pozemkovej kauze Veľký Slavkov Okresný súd Košice I uznal obžalovaného Milana P. vinným z prečinu podania nepravdivého znaleckého posudku. "Uložil mu trest dva roky odňatia slobody s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu v trvaní troch rokov, ako aj trest tri roky zákazu činnosti," potvrdila dnes TASR hovorkyňa Krajského súdu v Košiciach Marcela Gálová.

Súd odkázal poškodenú stranu s nárokom na náhradu škody na občianske súdne konanie. "Obžalovaný sa proti rozsudku odvolal, prokurátor sa nevyjadril. Rozsudok nie je právoplatný," konštatovala Gálová k pondelkovému (15.2.) verdiktu.

Prípad sa týka sporu cyperskej spoločnosti Ermanno Trade and Invest Limited so Slovenským pozemkovým fondom (SPF). Na základe posudku znalca docenta Milana P. v roku 2010 popradský súd neprávoplatne priznal schránkovej firme 60 miliónov eur ako ušlý zisk.

Podľa vtedajšieho rozsudku SPF najskôr súhlasil s prevodom pozemkov vo Veľkom Slavkove, neskôr ich podstatnú časť previedol na tretie osoby. Firme AR park, ktorá na nich chcela postaviť rekreačnú zónu, tým údajne vznikla škoda v spomínanej výške. Pohľadávku neskôr previedla na spoločnosť Ermanno Trade and Invest Limited. Cyperská firma podala na SPF žaloby za zmarenú investíciu s uplatnením si náhrady vo výške približne 100 miliónov eur.