Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Import

Zo žilinských Staromestských slávností 2012

Foto: Monika Kohanová/TASR

Počas Staromestských slávnosti bola Žiline za umeleckú a kultúrnu činnosť udelená Cena Európskej únie umenia – Zlatá Europea

Žilina 28. júna (TASR) - Žilina opäť raz patrila remeselníkom. Primátor mesta, Igor Choma, vo švrtok 31. mája symbolicky odovzdal remeselníkom kľúč od mesta, aby mohol byť otvorený 18. ročník žilinských Staromestských slávností.

Tradícia Staromestských slávností je pre Žilinčanov vhodnou príležitosťou zabaviť sa, odreagovať sa, ale tiež aj uctiť si svoje rodné mesto. Tento ročník bol výnimočný tým, že si Žilina ako mesto pripomína svoje 700-ročné jubileum.         
Historické centrum na tri dni od Mariánskeho námestia cez Farské schody a Námestie Andreja Hlinku, až po Národnú ulicu, obsadil pás stánkárov. Ľudia si mohli zakúpiť ľudovo-remeselné výrobky najrôznejšich druhov a ochutnať tradičné špeciality, ako trdelníky či medovníky.
Foto: Monika Kohanová/TASR

Na oboch námestiach súčasne prebiehali koncerty a vystúpenia. Predpoludnie patrilo základným umeleckým školám a centrám voľného času pôsobiacim v meste. S postupujúcim časom gradovalo aj obsadenie. Na svoje si prišli všetci – deti, mladí a aj tí skôr narodení. Medzi vystupujúcimi boli známe mená ako Vidiek, Polemic, FS Rozsutec, AYA, Tomáš Bezdeda či Arzén. No skutočným vyvrcholením bol piatkový večer, ktorý patril Tublatanke a Helene Vondráčkovej.        

Počas Staromestských slávnosti bola Žiline za umeleckú a kultúrnu činnosť udelená Cena Európskej únie umenia – Zlatá Europea.        

Aj 18. ročník Staromestských slávností prilákal celé davy. Ľudia sa nedali odradiť ani počasím, ktoré nebolo stále slnečné. Vedeniu mesta sa podarilo zorganizovať vskutku veľkolepé podujatie a všetci sa tešia, čím prekvapí ďalší ročník.        

Monika Kohanová, Gymnázium, Žilina, Hlinská 29