Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Import

Zomrel hokejový priekopník Herb Carnegie

Medzi hokejistami si vybudoval vynikajúcu reputáciu, no v čase jeho hokejových začiatkov v NHL ešte nehrali hráči tmavej pleti.

Toronto 11. marca (TASR) - Hokejový priekopník Herb Carnegie, ktorý sa napokon nedostal až do zámorskej NHL, zomrel v nemocnici v Toronte vo veku 92 rokov.

Carnegie sa vo svojej dobe mohol stať v NHL hokejovou verziou bejzbalistu Jackieho Robinsona. Carnegie bol synom jamajských rodičov, ktorý vyrastal v Toronte. Medzi hokejistami si vybudoval vynikajúcu reputáciu, no v tom čase jeho hokejových začiatkov v NHL ešte nehrali hráči tmavej pleti. "Učili sme sa korčuľovať na zamrznutom rybníku hneď za dverami," cituje denník New York Times Carnegieho spomienky. "Keď som mal sedem rokov, sestra Bernice mi povedala, že viem hrať. V tom veku a po takomto komplimente som dostal krídla."

Carnegie spolu so starším bratom Ossiem pôsobili v lige provincie Quebec a Herb v tíme Sherbrooke Saints niekoľkokrát získal cenu pre najužitočnejšieho hráča. Vtedajší majiteľ Maple Leafs Conn Smythe údajne po zhliadnutí Carnegieho na ľade vyhlásil: "Dám 10.000 dolárov tomu, kto dokáže zmeniť Herba Carnegieho na belocha."

V roku 1946 sa Kenny Washington a Woody Strode stali prvými hráčmi tmavej pleti v NFL a o rok neskôr ich nasledoval Robinson v MLS. V roku 1948 Carnegieho pozvali do tréningového kempu New York Rangers. Tri následné ponuky, vrátane prípadného pôsobenia v AHL v New Havene, však odmietol, pretože mu ponúkli nižšiu mzdu, ako mal na predchádzajúcom pôsobisku. Carnegie niekoľkokrát vyhlásil, že bol na NHL dostatočne dobrý, no farba jeho pleti mu znemožnila pôsobenie v drese Rangers.

V NHL sa tak až v roku 1958, ako v poslednej zo štyroch hlavných profesionálnych súťaží v zámorí, predstavil hráč tmavej pleti, keď Boston podpísal zmluvu s Kanaďanom Williem O'Reem.