Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Import

Nemecký súd sa nebude zaoberať žiadosťou SR v spore s Union ZP

Foto: Ilustračné foto

Najvyšší spolkový súd Nemecka potvrdil rozhodnutie medzinárodného arbitrážneho tribunálu.

Bratislava 15. októbra (TASR) - Najvyšší spolkový súd Nemecka sa nebude zaoberať žiadosťou Slovenska o posúdenie rozhodnutia arbitrážneho súdu v spore s holandskou spoločnosťou Achmea vlastniacej Union zdravotnú poisťovňu. Na jeho základe má Slovensko vyplatiť spoločnosti 25 miliónov eur. Ako prvé o tom dnes informovali weby denníkov Sme a Hospodárske noviny.

SR prehrala dlhotrvajúci spor s vlastníkom Union ZP v decembri 2012. Medzinárodný arbitrážny tribunál vtedy rozhodol, že štát musí zaplatiť súkromnej spoločnosti súdne trovy tri milióny eur a kompenzáciu škody 22 miliónov, ktorá jej mala vzniknúť v dôsledku takzvaného zákazu zisku pre zdravotné poisťovne za prvej vlády Roberta Fica.

"Najvyšší nemecký súd nerozhodol vo veci, čo znamená, že Slovenskej republike nevyplýva žiadna povinnosť na vyplatenie peňazí. Ministerstvo financií bude aj naďalej obhajovať záujmy SR," uviedla hovorkyňa rezortu Alexandra Gogová. Podľa Sme sa nemecký súd nebude vecou zaoberať, lebo už o nej bolo rozhodnuté. Účastníci sporu sa k tomuto stanovisku majú vyjadriť do mesiaca.

Achmea podľa svojho hovorcu Berta Rensena berie dnes zverejnené rozhodnutie na vedomie. Spoločnosť sa s ním v súčasnosti oboznamuje a vyjadrí sa k nemu neskôr.

Slovensko má v súvislosti so sporom s Union ZP pre zákaz zisku na návrh Achmey súdom zablokovaných 29,5 milióna eur na účtoch v Luxembursku. "Peniaze na luxemburských účtoch sú vo vlastníctve SR a budú až do riadneho ukončenia sporu," povedala dnes Gogová.

V spore sa čaká ešte na rozhodnutie Vyššieho krajinského súdu vo Frankfurte. Tam Slovensko podalo koncom januára 2013 návrh na zrušenie rozsudku, podľa ktorého malo spoločnosti Achmea zaplatiť celkom 25 miliónov eur.

R. Sulík vyzýva R. Fica, aby za prehratú arbitráž odstúpil



Richard Sulík
Foto: TASR/Štefan Puškáš
Premiér Robert Fico (Smer-SD) je pre Slovensko politická katastrofa a mal by podať demisiu. Na odstúpenie ho vyzýva strana SaS.

Reaguje na to, že Najvyšší spolkový súd Nemecka sa nebude zaoberať žiadosťou Slovenska o posúdenie rozhodnutia arbitrážneho súdu v spore s holandskou spoločnosťou Achmea vlastniacej Union zdravotnú poisťovňu. Ten rozhodol, že SR má ako odškodnenie za zákaz zisku zdravotných poisťovní za prvej vlády Roberta Fica vyplatiť 22 miliónov eur plus trojmiliónové náklady na arbitráž. Ako prvé o tom dnes informovali weby denníkov Sme a Hospodárske noviny.

Sulík očakáva, že Slovensko bude musieť časom zaplatiť ešte viac. "Toto je len jeden súdny spor, práve s najmenšou poisťovňou. Sú rozbehnuté ale aj ďalšie spory, niekde dosahuje suma až jednu miliardu eur. Ešte sa to neskončilo, z tohto bude ešte jeden veľký problém," vyhlásil dnes na tlačovej konferencii v parlamente Sulík. Upozornil, že sa blížia ďalšie náklady pre štát súvisiace so zámerom vlády vyvlastniť súkromné zdravotné poisťovne. "To, čo tu Fico stvára, nás bude stáť oveľa viac peňazí ako to, čo tu je," varoval.



Premiéra obviňuje z vlastizrady, hlúposti a arogancie. Pripomenul, že jeho prvá vláda vedela o rizikách, ktoré prinesie zákaz zisku zdravotných poisťovní. "Bola opakovane a verejne varovaná, aby upustila od zákazu zisku pre zjavnú protiústavnosť a pre kolíziu s medzinárodnými záväzkami. Ale Fico a jeho vláda stratili zábrany a pretlačili zákaz zisku," dodal Sulík. Poukázal aj na to, že Slovensko zaplatilo právnickým kanceláriám za prehru v spore 20 miliónov eur. Podľa Sulíka také niečo môže urobiť len človek, ktorý nikdy nič nerobil a neniesol za nič zodpovednosť.

Predseda SaS tiež pripomenul premiérove slová o tom, že sa nebojí ísť do sporu so zdravotnými poisťovňami, pokiaľ ide o zákaz ich zisku. "Samozrejme sa mu machruje, pokiaľ nejde o jeho peniaze. Robert Fico je politickou katastrofou pre Slovensko a vyzývame ho, aby podal demisiu a pratal sa kade ľahšie," uzavrel Sulík.

Líder NOVA Daniel Lipšic považuje Fica za zlého právnika. "Premiér Fico musí v politike zostať, lebo ako právnik by sa neuživil. Jeho zákony a postupy sú babrácke," vyhlásil Lipšic. Nazdáva sa, že ak by predseda vlády postupoval napríklad pri zákaze zisku zdravotných poisťovní rozumne, tak by bolo aj na platy zdravotných sestier či učiteľov. "A nielen na platy mimoriadne lukratívnych právnických kancelárií," poznamenal



Podľa predsedu KDH Jána Figeľa rozhodnutie nemeckého súdu potvrdzuje, že premiér v otázke zákazu zisku konal protiústavne a protiprávne. "Toto všetko zaplatia občania SR. To je dnes hlavná istota zo strany Smeru v oblasti zdravotníctva. Namiesto lacnejších liekov, namiesto vyšších platov pre zdravotné sestry budeme platiť škodu za prehraté arbitráže, nie s jednou, ale možno s viacerými zdravotnými poisťovňami," povedal. Fica a ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú (nominantka Smeru-SD) označil za "najväčšiu hrozbu pre slovenské zdravotníctvo".



SDKÚ-DS: Šanca Slovenska zvrátiť prehratú arbitráž je takmer na nule



Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská a poslanec za SDKÚ-DS Viliam Novotný.
Foto: TASR/Michal Svítok
Rozhodnutie nemeckého súdu znížilo šance Slovenska zvrátiť prehratú arbitráž vo veci zákazu zisku zdravotných poisťovní skoro na nulu. Vyhlásil to dnes podpredseda SDKÚ-DS Viliam Novotný.

"Šance Slovenska, že zvráti prehratú arbitráž, sa zo dňa na deň znižujú a Ficova vláda ťahaním času, odvolávaním sa na ďalšie súdy len zvyšuje účet, ktorý budú musieť občania za Ficov ideologický pokus so zákazom zisku zaplatiť," zdôraznil na tlačovej konferencii v parlamente. Novotný odhaduje škody pre Slovensko na niečo viac ako 50 miliónov eur. "Ale konečný účet nám vystaví ministerstvo pána Kažimíra až vtedy, keď bude jasné, že Slovensko nemá žiadnu šancu zvrátiť túto prehratú arbitráž," doplnil.

Ďalší podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec mieni v pléne navrhnúť, aby minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) v čo najkratšom čase dal do parlamentu správu o dopade prehratých arbitrážnych konaní so zdravotnými poisťovňami na verejné financie a o ďalších ohrozeniach v súvislosti s prípravami na jednu zdravotnú poisťovňu. "Náklady pre občanov Slovenska neustále narastajú," upozornil. Novotný doplnil, že premiér Robert Fico sa tvári ako majster sveta a pritom spôsobil opatreniami svojej vlády škody v desiatkach miliónov eur.