Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Import

ZŠ Kubranská v Trenčíne žila projektovým vyučovaním

Foto: Mgr. Zuzana Endelová/TASR

V projekte s názvom Projektové vyučovanie Kubranská išlo o moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť.

Trenčín 12. júla (TASR) - Základná škola Kubranská v Trenčíne je škola, kde sa realizoval projekt spolufinancovaný zo zdrojov Európskej únie (EÚ). V projekte s názvom Projektové vyučovanie Kubranská išlo o moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť.

Cieľom projektu bolo vytvoriť školský vzdelávací program (ŠkVP) s dôrazom na kooperatívne vyučovanie, prácu s IKT a medzipredmetové vzťahy s cieľom dosiahnuť u žiakov premenu vedomostí na znalosti. Cieľovou skupinou projektu bol pedagogický zbor a žiaci školy. Zavedením projektového vyučovania do ŠkVP sa u žiakov podporilo získavanie nadstavbových teoretických informácii a ich následné využitie v praktickej rovine.
Foto: Mgr. Zuzana Endelová/TASR
Dôležité bolo využitie nových didaktických pomôcok pri realizácii projektového vyučovania a tréning učiteľov na úspešnú implementáciu ŠkVP. Projekt riadili skúsení odborníci z radov pedagógov školy, ale aj externí pracovníci. Projektovým manažérom bol PaedDr. Martin Bodis, PhD., finančnými manažérmi Ing. Danka Senol a Ing. Mária Kopálová, manažérmi monitoringu Mgr. Marta Kákošová a RNDr. Igor Kopál.Tím pracujúci na projekte bol taktiež zložený z pracovníkov školy, ale aj externých pracovníkov.
Foto: Mgr. Zuzana Endelová/TASR
Za prípravu a vytvorenie tém pre projektové vyučovanie zodpovedala PaedDr. Júlia Ondrejíčková, Mgr. Janka Capáková, Ing. Eva Mareková, prof. PaedDr. Eva Vitézová, PhD, PhDr. Marcel Olšiak, Mgr. Helena Kuráková.Na pilotnom testovaní, publikácii tém projektového vyučovania a inováciu didaktických prostriedkov sa podieľali: PhDr. Lýdia Čechová, PhD., RNDr. Iveta Jakubcová, PaedDr. Iveta Krchňáková, Mgr. Silvia Kriváčková, RNDr. Viera Kolbaská, PaedDr. Jana Očenášová, Mgr. Jozefína Fančovičová, Mgr. Nina Kubačková. Učiteľov na úspešnú implementáciu školského vzdelávacieho programu pripravili skúsení lektori Ing. Daniel Divinec a Elvis Angelmaier. Vytvorením učebných materiálov pre žiakov, manuálov pre učiteľov sa žiaci naučili vzdelávať inak, vytváraním projektov a ich následnou prezentáciou a u žiakov rozvíjali potrebné zručnosti.
Foto: Mgr. Zuzana Endelová/TASR
Viac o projekte nájdete aj na: www.zskubranska-projekt.sk.Dňa 27. júna sa konala na škole slávnostná konferencia k ukončeniu projektu. Za účasti viacerých významných hostí z mesta Trenčín a z MŠVaV SR sme zhodnotili projekt a jeho aktivity. Hostia si mohli prezrieť práce žiakov a učiteľov, ktoré v rámci neho vytvorili. Na konferencii vyzdvihli prácu riaditeľky Mgr. Marty Kákošovej, ktorá spoločne s tímom projektového manažéra dotiahla projekt do úspešného konca.


Mgr. Zuzana Endelová, ZŠ Kubranská, Trenčín