Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Import

Prvýkrát na Slovensku: Nový zákrok rieši nezhubné zväčšenie prostaty

Ilustračné foto Foto: TASR - archív Onkologický ústav sv. Alžbety v Bratislave

Nezhubné zväčšenie prostaty je najčastejšou príčinou poruchy močenia u mužov.

Trnava 17. decembra (TASR) - Vo Fakultnej nemocnici (FN) Trnava prvýkrát na Slovensku realizovali výkon embolizácie prostaty, ktorým miniinvazívne riešia jej nezhubné zväčšenie (benígnu hyperpláziu prostaty). Nezhubné zväčšenie prostaty je najčastejšou príčinou poruchy močenia u mužov.

"Embolizácia prostaty predstavuje novú alternatívnu metódu liečby pre pacientov s týmto problémom, ktorí neodpovedajú na medikamentóznu liečbu a nie sú vhodní alebo schopní podstúpiť chirurgickú liečbu," uviedol lekár urologického oddelenia FN Marián Cvik. Ide o miniinvazívny zákrok, pri ktorom sa pomocou mikrokatétra do drobných ciev, ktoré zásobujú prostatu, podajú mikročastice. To zablokuje prítok krvi do prostaty, postupné zmenšenie veľkosti prostaty a ústup klinických ťažkostí. Zákrok sa vykonáva cez malý vpich v slabine pod kontrolou röntgenového zobrazenia.

Foto:
Podľa primára Rádiologickej kliniky FN Andreja Klepanca z doterajších výsledkov zo svetových štúdií dochádza u pacientov po embolizácii v priebehu prvých šiestich mesiacov k 30- až 40-percentnému zmenšeniu veľkosti prostaty, výraznému ústupu klinických ťažkostí a zlepšeniu kvality života. Kľúčom k úspechu procedúry je výber vhodných pacientov na zákrok na základe multidisciplinárnej spolupráce urológa a intervenčného rádiológa. Riaditeľ FN Martin Neštický upozornil, že embolizácia prostaty je ďalším z medicínskych výkonov, ktorý v Trnave zavádzajú ako prví na Slovensku. "Najväčšiu vďaku je, samozrejme, potrebné adresovať progresívnemu personálu," dodal riaditeľ FN.