Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Dvesto rokov J. M. Hurbana

Do prvého slovenského pomníka J. M. Hurbana vložili prsť

Na snímke je pamätná doska J.M.Hurbana na mieste, kde stál jeho rodný dom. Foto: Foto: TASR - Štefan Puškáš

Na konferencii Slovenskej národnej knižnice k 200. výročiu narodenia J.M. Hurbana dnes v Literárnom múzeu SNK v Martine diskutovali odborníci aj o prvom pomníku J. M. Hurbana na Slovensku.

Martin 8. júna (TASR) – Na vedeckej konferencii Slovenskej národnej knižnice (SNK) k 200. výročiu narodenia Jozefa Miloslava Hurbana dnes v Literárnom múzeu SNK v Martine diskutovali odborníci aj o prvom pomníku J. M. Hurbana na Slovensku z roku 1928, hurbanovskom mlyne zo Sobotišťa aj o vzácnej zbierke fotografií, pripravenej na digitalizáciu.

Prvý Hurbanov pomník na Slovensku postavili podľa Petra Macha z Historického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) v roku 1928 v Novom Meste nad Váhom pri príležitosti 10. výročia vzniku Československej republiky. "Symbol Hurbana bol vtiahnutý do štátnej a celonárodnej symboliky a prejavilo sa to okrem iného aj tým, že do podstavca pomníka vložili prsť z viacerých bojísk. V prvom rade z bojiska neďaleko Starej Turej, kde bojovali hurbanovskí dobrovoľníci počas revolúcie v roku 1848. Ale aj prsť z bojísk prvej svetovej vojny, kde bojovali československí legionári. Takto symbolicky sa snažili organizátori osláv a odhaľovania pomníka prepojiť hurbanovskú a štefánikovskú tradíciu," povedal Macho.

Podľa Zdenka Ďurišku z SNK pochádzali predkovia J. M. Hurbana zo Sobotišťa, kde v 18. storočí vládol živo sa rozvíjajúci obchod i remeselníctvo. "Z rodokmeňa, ktorý sa zachoval v Hurbanovej pozostalosti, vieme, že jeho predkovia boli vlastníkmi mlyna v Sobotišti. Zistili sme, že mlyn existoval niekoľko desiatok, možno sto rokov a jeho vlastníkmi boli vždy viacerí členovia rodu. Dá sa povedať, že ho mali akoby v podielovom spoluvlastníctve. No v druhej polovici 19. storočia sme už údaje o mlyne nenašli. Zdá sa teda, že zanikol alebo zmenil vlastníkov. Vlastníci tohto mlyna boli pomerne slobodní obyvatelia, boli oslobodení od robôt a museli platiť len finančné dávky," uviedol Ďuriška.

Fotografickú zbierku J. M. Hurbana s vyše 200 fotografiami predstavila Mária Valová z SNK. "Sú v nej portrétne fotografie, fotografie pamätných miest, pamätihodností a fotografie z rôznych slávností na Hurbanovu počesť. K najvzácnejším radíme známy dagerotyp členov slovenského vyslanectva k cisárovi z roku 1849. Ale Hurban má v zbierke aj vzácny kolorovaný portrét na takzvanom slanom papieri - kalotyp, tiež z roku 1849 a s najväčšou pravdepodobnosťou ho vyhotovil srbský fotograf Anastáz Jovanovič. Podobný, rovnako adjustovaný portrét, ale s podobizňou Ľudovíta Štúra, vlastní Múzeum Ľ. Štúra v Modre - obaja sa určite dali fotografovať v jednom ateliéri. K vzácnym nesporne patria aj dagerotypy, na ktorých je Hurbanova manželka Anna Jurkovičová-Hurbanová s dvojročným Svetozárom Hurbanom Vajanským z roku 1849. Celá zbierka je už skatalogizovaná a pripravená na digitalizáciu," dodala Valová.