Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Dvesto rokov J. M. Hurbana

VIDEO: Pri výročí narodenia J. M. Hurbana vyzval A. Danko na slušnosť

Na snímke predseda Národnej rady SR Andrej Danko (vpravo) počas príhovoru na slávnostnej akadémii pri príležitosti 200. výročia narodenia Jozefa Miloslava Hurbana (1817–1888), prvého predsedu Slovenskej národnej rady v Bratislave 15. mája 2017. Foto: TASR - Martin Baumann

V tomto roku si pripomíname 200. výročie narodenia Jozefa Miloslava Hurbana.

Bratislava 15. mája (TASR) – Piliere myslenia a cítenia, kresťanské národné i sociálne hodnoty Jozefa Miloslava Hurbana sú aktuálne aj dnes. V rámci slávnostnej akadémie pri príležitosti 200. výročia jeho narodenia to uviedol predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS). Ten v príhovore v historickej budove Národnej rady SR vyzval aj na väčšiu slušnosť a úctu v spoločnosti.



„Vyzývam aj na pôde tejto akadémie k tomu, aby v spoločnosti zavládla väčšia slušnosť, aby ľudia, Slováci a národnostné menšiny, ktoré tu žijú, aby mali voči sebe väčšiu úctu. Aby sme sa nesmiali jeden druhému z toho, kto ako vyzerá, či mu ujde myšlienka, slovo, ale aby sme sa povzbudzovali, aby sme sa nedeptali, aby sme neheroizovali šialencov,“ uviedol v úvodnom príhovore. Podľa jeho slov by sa Hurban tešil z toho, že máme Slovenskú republiku, že sme súčasťou Európskej únie a že robíme všetko pre to, aby sme ju povzniesli.

Piliere Hurbanovho myslenia a cítenia, kresťanské, národné i sociálneho hodnoty, ale tiež hodnoty slovanskej, ale aj širšej európskej vzájomnosti sú podľa Danka aktuálne aj dnes. „Podpora týchto hodnôt a ich povýšenie nad materialistický princíp, nad hrabivosť a osobné výhody sú v súčasnosti čoraz naliehavejšie,“ dodal. Hurban by nás podľa Danka perom, slovom a isto aj mečom upozorňoval na to, že vždy musí zvíťaziť pravda, morálka a vzájomná úcta.



V tomto roku si pripomíname 200. výročie narodenia Jozefa Miloslava Hurbana. Národno-kultúrne a literárne inštitúcie ho ako celok vyhlásili za Rok Jozefa Miloslava Hurbana. J. M. Hurban sa narodil 19. marca 1817 v Beckove. Nebol len významný literát - básnik, prozaik, dramatik, literárny historik, redaktor, vydavateľ a jeden z rozhodujúcich účastníkov uzákonenia našej spisovnej reči, ale aj revolucionár.