Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Dvesto rokov J. M. Hurbana

Národný výstup na Kriváň: Tohtoročná kapacita je temer naplnená

Na snímke je Kriváň nad Nefcerskou dolinou, vľavo je štít Ostrá, druhý zľava je štít Krátka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Prípadní záujemcovia majú do konca týždňa poslednú možnosť prihlásiť sa na aktuálny ročník.

Liptovský Mikuláš 10. augusta (TASR) - Päťsto oficiálnych účastníkov absolvuje v sobotu (19.8.) tohtoročné pokračovanie Národného výstupu na Kriváň. Tradičné turistické podujatie sa tentoraz ponesie v duchu 200. výročia narodenia horlivého národovca Jozefa Miloslava Hurbana.

"Prípadní záujemcovia majú do konca tohto týždňa poslednú možnosť prihlásiť sa. Podľa našich skúseností sa zo začiatku hlásia len pozvoľna, no na poslednú chvíľu sa s nimi každý rok doslova roztrhne vrece. Predpokladáme, že povolenú účastnícku kvótu bez problémov naplníme aj v tomto roku," povedal pre TASR Ján Kamien, predseda spoluorganizátorského Klubu slovenských turistov Liptova.

Samozrejme, na Kriváň môže v daný deň vystúpiť ktokoľvek, no pamätný odznak dostane iba v prípade, ak bude mať výstupový lístok. "Chodníky sú aj počas národného výstupu otvorené pre každého. Každoročne sa na nich stretáme s ďalšími stovkami domácich i zahraničných návštevníkov našich veľhôr," pokračoval Kamien.

Neodmysliteľnou súčasťou jednodenného výstupu na majestátny prírodný symbol Slovenska je spoločné spievanie hymny na jeho vrchole. Účastníci, ktorí začnú výstup v skorých ranných hodinách, si spoločne zaspievajú prvé dve slohy piesne Janka Matúšku Nad Tatrou sa blýska o 11.00 h.

Kamien všetkých účastníkov upozorňuje, aby nepodcenili výbavu do každého počasia. "Aj na tatranské chodníky žiaria v týchto dňoch neúprosné slnečné lúče. Nevyhnutne treba mať so sebou vzdušnú pokrývku hlavy a dostatočné zásoby pitnej vody. Na druhej strane treba mať na pamäti, že na horách sa počasie zmení za krátku chvíľu a z doslova čistej oblohy môže prísť búrka. V ruksaku preto nesmie chýbať ani pršiplášť a teplejší vrchný odev," prízvukoval.