Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Dvesto rokov J. M. Hurbana

V nedeľu bude v Beckove celonárodná spomienka na J.M. Hurbana

Evanjelický kňaz, organizátor slovenského národného hnutia, vydavateľ Slovenských pohľadov, spoluzakladateľ Tatrína, historik, publicista, básnik a spisovateľ JOZEF MILOSLAV HURBAN, vodca Slovenskej národnej rady (SNR) v revolučných rokoch 1848-1849 a jeden z tzv. otcov modernej slovenčiny. Foto: TASR

Priamy prenos zo spomienkového podujatia odvysiela od 9.00 h RTVS na Dvojke.Na úvod sa budú konať slávnostné služby Božie v evanjelickom kostole v Beckove.

Bratislava/Beckov 17. marca (TASR) - Pri príležitosti 200. výročia narodenia Jozefa Miloslava Hurbana - významného slovenského národovca, evanjelického farára, politika, novinára, spisovateľa a literárneho kritika - sa v nedeľu 19. marca uskutoční v Beckove celonárodná a celocirkevná spomienka na túto významnú osobnosť. Záštitu nad podujatím prevzali predseda Národnej rady SR Andrej Danko a predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška.

Priamy prenos zo spomienkového podujatia odvysiela od 09.00 h RTVS na Dvojke.

Na úvod sa budú konať slávnostné služby Božie v evanjelickom kostole v Beckove, kázeň prednesie generálny biskup ECAV na Slovensku Miloš Klátik.

O 11.00 h položia kvety k pamätnej tabuli J.M. Hurbana a o 11.30 h otvoria obnovenú expozíciu J.M. Hurbana v Trenčianskom múzeu.

Popoludní o 14.30 h je na programe historický sprievod obcou.

V kultúrnom dome v Beckove sa od 15.30 h bude konať popoludnie venované Hurbanovi. Jeho súčasťou je program Beckovčania svojmu rodákovi, uvedenie poštovej známky J.M. Hurban, ako aj prezentácia pamätnej medaily tejto osobnosti.

V rámci literárno-hudobnej kompozície Piesne na teraz bude účinkovať skupina Danubius Octet Singers s dirigentom Danielom Simandlom. Sprievodné slovo uvedie Juraj Sarvaš.

Uskutočnia sa i viaceré sprievodné akcie, napríklad výstava fotografií Krásy beckovskej prírody či panelová výstava Pravde a národu J.M. Hurban (1817-1888). Obidve sú inštalované v Kultúrnom dome v Beckove.

V predvečer 200. výročia narodenia J.M. Hurbana vyšiel aj zborník z vedecko-historickej konferencie ECAV na Slovensku, ktorá sa konala v novembri 2016. Jeho názov je Jozef Miloslav Hurban a jeho doba. Prínos pre cirkev a národ. Pre ECAV ju vydalo vydavateľstvo Tranoscius, a.s., Liptovský Mikuláš. Editorom zborníka je doc. Miloš Klátik a recenzentom prof. Igor Kišš.

Informácie TASR poskytla Edita Škodová, tajomníčka pre mediálnu komunikáciu Generálneho biskupského úradu ECAV na Slovensku.