Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Dvesto rokov J. M. Hurbana

Vedenie parlamentu si uctilo 200. výročie narodenia J. M. Hurbana

Pri príležitosti Roku Jozefa Miloslava Hurbana si predseda Národnej rady SR Andrej Danko (na snímke v popredí) spolu s podpredsedami NR SR pripomenuli a uctili 200. výročie narodenia J. M. Hurbana položením vencov pri jeho buste vo vestibule Národnej rady SR v Bratislave 21. marca 2017. Foto: TASR - Michal Svítok

Úctu a obdiv Hurbanovi treba podľa Danka vyjadrovať aj preto, že položil svoj život za boj slovenského národa. Podľa predsedu NR SR je Hurbanovo narodenie pre nás svätým dátumom.

Bratislava 21. marca (TASR) - Vedenie Národnej rady (NR) SR si uctilo 200. výročie narodenia Jozefa Miloslava Hurbana. K buste prvého predsedu Slovenskej národnej rady vo vestibule súčasného parlamentu položili dnes veniec.

"Je dôležité pripomínať si človeka s takým veľkým odkazom, ako je Jozef Miloslav Hurban," vyhlásil predseda NR SR Andrej Danko (SNS), ktorý hľadiac na bustu ďakoval Hurbanovi za to, čo urobil pre Slovákov. "Jozef Miloslav Hurban, dávame ti v mene národnej rady úctu, kloníme sa tvojej osobnosti a nikdy nezabudneme odkazy, ktoré si nášmu národu dával. Ďakujeme ti," ďakoval Danko.

Úctu a obdiv Hurbanovi treba podľa neho vyjadrovať aj preto, že "položil svoj život za boj slovenského národa". Podľa Danka je Hurbanovo narodenie "pre nás svätým dátumom". "Bol to človek, ktorý dokázal svojím slovom, láskou pohladiť. Ale v časoch, keď sa bolo treba chopiť zbrane, bol jedným z prvých, ktorý inicioval všetkých, ktorí chceli hájiť záujmy Slovákov. Inicioval ich k chopeniu zbraní za dosiahnutie svojich práv a slobody," vysvetlil Danko.

Zdôraznil aj Hurbanov podiel na uzákonení spisovnej slovenčiny. "Znamenalo to obrovský skok pre náš národ," poznamenal šéf parlamentu, podľa ktorého nemožno zabúdať na našu históriu. "Musíme si pripomínať históriu a dať úctu svojim predkom, vracať sa k hodnotám, za ktoré bojovali," uzavrel Danko.

V tomto roku si pripomíname 200. výročie narodenia Jozefa Miloslava Hurbana. Národno-kultúrne a literárne inštitúcie ho ako celok vyhlásili za Rok Jozefa Miloslava Hurbana. Jozef M. Hurban sa narodil 19. marca 1817 v Beckove. Nie je len významný literát - básnik, prozaik, dramatik, literárny historik, redaktor, vydavateľ a jeden z rozhodujúcich účastníkov uzákonenia našej spisovnej reči, ale aj revolucionár.