Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava

Dvesto rokov J. M. Hurbana

T.MIKUŠ: Hurbanova výzva je apelom na uchovávanie hodnôt

Konferenciu venovanú 200. výročiu narodenia Jozefa Miloslava Hurbana pripravil dnes Trnavský samosprávny kraj v Divadle Jána Palárika v Trnave.

Hurbanova myšlienka literárneho jazyka Slovákov narážala na úskalia

Neuvážené a srdnaté vystúpenie Jána Kollára proti slovenčine ako samostatnému literárnemu jazyku, urýchlilo Hurbanovo rozhodnutie vydávať literárny a spoločenský mesačník.

Pre J. Hurbana a A. Jurkovičovú bol 7. október 1845 dňom svadobným

Predstava ideálu Ľ.Štúra o službe národu išla až tak ďaleko, že požadoval od svojich mladých prívržencov prakticky celibát. Mladý Jozef Miloslav Hurban sa rozhodol inak.

V boji o ruku Aničky Jurkovičovej zvíťazil Hurban nad sokom Franciscim

Jozef Miloslav Hurban sa zaľúbil sa do dievčaťa, čo tak šarmantne hralo divadlo, ako keby sa narodilo na javisku. A. Jurkovičová sa stala prvou slovenskou herečkou.

O spisovnej slovenčine sa definitívne rozhodlo v roku 1844

Myšlienka na vznik spisovnej slovenčiny znamenala aj začiatok ekumenizmu v slovenskom národe, ktorý ju priniesol do Európy ako prvý.

VIDEO: Pri výročí narodenia J. M. Hurbana vyzval A. Danko na slušnosť

V tomto roku si pripomíname 200. výročie narodenia Jozefa Miloslava Hurbana.

Podujatia v L. Mikuláši a v Bratislave pripomenú výročie J. M. Hurbana

Konferencia pripomenie osobnosť J.M. Hurbana, jeho život a dielo.

Nástupom J. M. Hurbana na faru v Hlbokom vstúpila táto obec do dejín

Život rozhodol, že Hurban neodišiel študovať do zahraničia a zostal na Slovensku. Aj Ľudovítovi Štúrovi to prišlo vhod. Talentovaný mladý muž sa stal jeho blízkym spolupracovníkom.

Osudovým pre J. M. Hurbana bolo ochotnícke divadlo s A. Jurkovičovou

Hurban dal svoje srdce v roku 1841 mladej Aničke Jurkovičovej, dcére učiteľa, ktorá prvý raz v našich dejinách ako žena vystúpila v divadelnej hre na javisku v postave ženy.

Po štúdiách sa J.M. Hurban stal kaplánom v Brezovej pod Bradlom

Jozef M. Hurban mal okrem talentu na štúdiá a osobnej pracovitosti a dobrý herecký talent.

J. M. Hurban sa na Morave a v Čechách inšpiroval tamojšími buditeľmi

Hurban si z cesty priniesol mnoho zážitkov a cenné skúsenosti, tie najpodnetnejšie sa potom usiloval aplikovať a presadiť aj v slovenskom školskom prostredí na bratislavskom lýceu, ale aj širšie.

Už v r. 1838 sa J.M.Hurban zamýšľa nad uzákonením spisovnej slovenčiny

Dnes môžeme len žasnúť, aké hlboké korene a rôzne pohnútky mala potreba uzákonenia spisovnej slovenčiny. Dôkazom toho je Hurbanov list Václavovi Staňkovi. z 25. júla 1838.

Festival A. Jurkovičovej odštartuje kompozíciou k Hurbanovmu výročiu

Divadelnú prehliadku s tematikou ženy odštartuje v nedeľu podvečer Záhorácke divadlo Senica hrou Jozefa Mokoša Vjerná nevjera.

Na pamätnom výlete na Devín Hurban prijal slovanské meno Miloslav

Pamätný výlet štúrovskej mládeže na Devín v poslednú aprílovú nedeľu roku 1836 bol jednou z najdôležitejších udalostí v živote Jozefa Miloslava Hurbana.

Inšpirujúce pre J. Hurbana bolo v roku 1835 stretnutie s Ľ. Štúrom

Mladý J.Hurban mal na bratislavskom evanjelickom lýceu povesť vynikajúceho študenta. Preto si ho všimol Ľudovít Štúr, učiteľská osobnosť školy.

Prvé školské skúsenosti zbieral Jozef Hurban v Trenčíne a Bratislave

J.M.Hurban chodil do latinskej školy v Trenčíne, naučil sa teda po latinsky aj po maďarsky. Na túto školu po štúdiách ako organista nastúpil ešte ako slobodný otec Ľudovíta Štúra - Samuel.

Vedenie parlamentu si uctilo 200. výročie narodenia J. M. Hurbana

Úctu a obdiv Hurbanovi treba podľa Danka vyjadrovať aj preto, že položil svoj život za boj slovenského národa. Podľa predsedu NR SR je Hurbanovo narodenie pre nás svätým dátumom.

Pripomíname si 200. výročie narodenia Jozefa Miloslava Hurbana

V Beckove sa 19. marca 1817 narodil Štúrov priateľ, spolupracovník, jeden z trojice zákonodarcov našej spisovnej reči a vodcov Slovenského povstania 1848-1849 Jozef Miloslav Hurban.

V nedeľu bude v Beckove celonárodná spomienka na J.M. Hurbana

Priamy prenos zo spomienkového podujatia odvysiela od 9.00 h RTVS na Dvojke.Na úvod sa budú konať slávnostné služby Božie v evanjelickom kostole v Beckove.