Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia KHL

Šiesty duel odohrá Donbass v Donecku, Lev napokon poletí

Fanúšikovia Donbassu Doneck Foto: TASR/Michal Svítok

Za bezpečnosť v meste sa mal zaručiť aj minister vnútra Ukrajiny Arsenij Avakov.

Doneck 27. marca (TASR) - Český účastník KHL Lev Praha zvažoval, že na piatkový šiesty zápas play off semifinále Západnej konferencie do Donecka (19.00 SEČ) nepoletí.

Hokejisti a funkcionári pražského klubu sa totiž o zmene dejiska stretnutia, ktoré sa malo hrať pôvodne v bratislavskej Slovnaft aréne, dozvedeli až vo štvrtok ráno. Napokon však výprava Leva nechcela riskovať kontumáciu výsledku a potvrdila, že na zápas odcestuje, i keď musela na poslednú chvíľu riešiť niektoré nepríjemné záležitosti.

O zmene dejiska zápasu informovala KHL vo štvrtok ráno. Vedenie súťaže povolilo Donbassu odohrať šiesty súboj série na domácom ľade v doneckej Družba aréne, hoci pôvodne sa mal pre nestabilnú politickú situáciu na Ukrajine uskutočniť v Bratislave. Za bezpečnosť v meste sa mal zaručiť aj minister vnútra Ukrajiny Arsenij Avakov.

Ešte v stredu pritom organizačný šéf ligy Dmitrij Kurbatov označil konanie zápasu v Donecku za veľmi riskantné. Na druhý deň bolo všetko inak. Informácia o presune dejiska Pražanov prekvapila. "Nebolo to príjemné prebudenie. Dozvedeli sme sa, že máme letieť do Donecka, čo tu nikto nečakal," vyjadril sa kapitán HC Lev Jiří Novotný.

Stresová situácia

České médiá píšu o fraške. Keby výprava Leva dostala potrebnú informáciu s denným predstihom, riešila by všetky záležitosti štandardne a nie v strese, ako teraz. Pražský klub musel na poslednú chvíľu riešiť poistenie, či zrušiť zájazd pre fanúšikov. "Nemáme lietadlo, väčšina z nás ani cestovné pasy. Zamestnanci klubu teraz obchádzajú rodiny, aby zohnali všetky dokumenty. Privezú nám ich do Bratislavy, odkiaľ by sme mali letieť na Ukrajinu," prezradil Novotný. Občania Európskej únie mohli do Bratislavy cestovať na občianske preukazy.

Príprava Pražanov na zápas bola ovplyvnená nečakaným rozhodnutím. Lev chvíľu uvažoval, že cestu na Ukrajinu odmietne. "Je možné, že do Donecka nepoletíme. Väčšina hráčov nášho klubu je z Európy a cestu na Ukrajinu považuje za nebezpečnú. Môžeme im to nariadiť, ale nemá zmysel viesť mužstvo, ktoré bude myšlienkami niekde inde," uviedol pre portál rsport.ru športový riaditeľ HC Lev Rašid Chabibullin.

Vedenie KHL klub pred týmto krokom varovalo. Pokiaľ by Lev na duel nenastúpil, hrozila by mu kontumácia 0:5 a pokuta milión rubľov. "Liga neprijme a nepochopí, pokiaľ sa Lev takto rozhodne. Ak sa tak stane, zápas bude kontumovaný," citovali vo štvrtok ruské médiá viceprezidenta KHL Vladimira Šalajeva.

Predstavitelia Leva si závažnosť situácie uvedomili a rozhodli sa duel odohrať podľa inštrukcií. Ako uvádza webstránka českého klubu, výprava odletí do Donecka vo štvrtok večer, prípadne v piatok ráno. Hokejisti mali vo štvrtok v Bratislave od 16.00 h trénovať.

Lev vedie po stredajšej výhre 3:1 v sérii 3:2 na zápasy a delí ho už iba jedno víťazstvo od postupu do konferenčného finále. Dres pražského klubu oblieka aj dvojica Slovákov Juraj Mikuš, Lukáš Cingeľ, za Donbass hrá brankár Ján Laco a obranca Peter Podhradský.