Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia KHL

Jána Laca čaká v Astane nová výzva

Na snímke brankár Ján Laco, archívne foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Tridsaťdvaročný reprezentant SR si musel hľadať nový klub po tom, čo jeho doterajší zamestnávateľ Donbass Doneck oznámil, že nebude štartovať v budúcej sezóne nadnárodnej súťaže.

Astana 15. júla (TASR) - Jána Laca čaká v Kontinentálnej hokejovej lige (KHL) nová výzva. Slovenský brankár sa teší, že aj v Baryse Astana bude pôsobiť opäť pod trénerom Andrejom Nazarovom, zaujímavú skúsenosť navyše vidí v početnejšej porcii zápasov so súpermi z Východnej konferencie.

Tridsaťdvaročný reprezentant SR si musel hľadať nový klub po tom, čo jeho doterajší zamestnávateľ Donbass Doneck oznámil, že nebude štartovať v budúcej sezóne nadnárodnej súťaže. Dôvodom bola pokračujúca nepriaznivá politická situácia na Ukrajine, ktorej dôsledkom bolo aj zapálenie domáceho stánku Donbassu Arena Družba. Jeho bývalý kouč Nazarov sa dohodol na spolupráci s Barysom len niekoľko dní pred Lacom. "Škoda, že v Donecku vznikla takáto situácia a nemôže hrať KHL. My hráči sme to však nemohli ovplyvniť a teraz som rád, že som v Astane," uviedol Laco na oficiálnom webe kazašského klubu.

Do Astany priletel v pondelok ráno a následne ho čakala lekárska prehliadka. Ďalšou úlohou bude bližšie sa spoznať s novými spoluhráčmi. "S niektorými som sa už stretol, ale len málo z nich poznám. Doteraz sme sa stretávali len ako súperi," poznamenal Laco, ktorý sa teší na spomínanú spoluprácu s trénerom Nazarovom: "Rád som pod ním hrával v Donecku. Teraz ma teší, že sme obaja v Astane. Je to veľmi schopný tréner s dobrým prístupom, určite to bude v poriadku."

Podľa nových pravidiel Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) sa modrá čiara na ľade posunie bližšie k stredovému kruhu, čím sa zvýši priestor v útočnej, respektíve obrannej tretine. "Myslím, že na brankárov to nebude mať veľký vplyv. Ide skôr o to, že hráči na ľade budú mať väčší manévrovací priestor. Ja mám šťastie, pretože strela od modrej poletí ešte z väčšej diaľky," dodala s úsmevom slovenská reprezentačná jednotka.

Zaradenie tímu vo Východnej konferencii bude novou skúsenosťou aj pre Jána Laca. Automaticky sa tak bude častejšie stretávať práve s mužstvami z východnej oblasti, doteraz lietal s Doneckom častejšie po západe. "Bude to zaujímavé. Vyviniem však maximálne úsilie na to, aby som nesklamal dôveru trénera. V súčasnosti bude dôležitá najmä letná príprava a následne dobrý vstup do sezóny," dodal Laco.