Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Knihy

Autor katastrofického trileru „Blackout“ príde na Slovensko

Foto: Zelený Kocúr

Kniha taká strhujúca, že donútila samotného autora zmeniť návyky.

Bratislava 24. októbra (OTS) - Triler „Blackout“ od rakúskeho spisovateľa Marca Elsberga približuje katastrofu, ktorá by nastala po výpadku elektriny v celej Európe. Čo je fikcia a čo výsledok autorovho skúmania zraniteľnosti systémov? Prezradí Marc Elsberg osobne na stretnutí s čitateľmi v Bratislave na budúci týždeň v utorok. Kniha, z ktorej už bolo predaných vyše milióna výtlačkov, vychádza teraz vo vydavateľstve Zelený Kocúr.
Hackerský útok teroristov na citlivé body elektrických prenosových sústav ponorí Starý kontinent do tmy a zimy. Následky sú katastrofálne. Na cestách je chaos, ľudia sú bez zásob a spojenia. Celá Európa a jej obyvatelia prežívajú kruté chvíle a vedú beznádejný boj o holé prežitie. Keď autor miliónového bestselleru „Blackout: Zajtra už bude neskoro“ zbieral podklady na knihu, zmenilo to jeho postoj. „Predtým som takmer vôbec neplánoval, čo budem jesť a nakupoval každý druhý deň. Dnes mám zásoby v skrini,“ povedal Marc Elsberg pre nemecký magazín Zeit.

Elsberg, ktorého prirovnávajú k nemeckému spisovateľovi Frankovi Schätzingovi, predstaví svoju knihu v Bratislave v utorok 25. októbra o 17:30, v kníhkupectve Pantha Rei na Poštovej ulici. S autorom sa porozpráva milovník kníh Dado Nagy. Po besede je naplánovaná autogramiáda.

Čím viac sme prepojení – od smartfónov až po merače tepla na radiátoroch, tým viac slabých miest existuje. Katastrofický triler Blackout je nanajvýš aktuálny a po jeho prečítaní som bola šťastná, že ešte stále patrí do žánru sci-fi,“ poznamenala zodpovedná redaktorka Gertrud Mária Korpič z vydavateľstva Zelený Kocúr, ktoré knihu vydalo v októbri 2016 v slovenskom preklade. V origináli vyšla v roku 2012, odkedy ju preložili už do 15 jazykov a predaných bolo vyše milióna výtlačkov. „Nesmierne sa teším, že talentovaný Marc Elsberg príde titul predstaviť slovenskému publiku. Jeho dnešný pohľad na vec môže byť o to zaujímavejší, že knihu napísal už pred štyrmi rokmi,“ doplnila Gertrud Mária Korpič.

Marc Elsberg (49) je rakúsky spisovateľ, narodil sa vo Viedni a vyrastal v Badene. Vyštudoval priemyselný dizajn a pracoval ako strategický poradca a kreatívny riaditeľ v reklamných agentúrach. Písal stĺpčeky pre rakúsky denník Standard. Debutoval v roku 2000 satirickým románom „Saubermann“, ktorý vydal ešte pod vlastným menom Marcus Rafelsberger. Pozitívne hodnotenie kritikov a celosvetový úspech mu priniesla jeho piata kniha Blackout. Podobne úspešná je aj jeho šiesta kniha „Zero: Sie wissen, was du tust“ (Nula: Oni vedia, čo robíš) o téme Big Data a ochrane dát. Elsberg bol prvým autorom, ktorého knihy získali dvakrát ocenenie za najnapínavejšiu knihu populárno-náučnej literatúry roku od popredného nemeckého populárno-vedeckého mesačníka „Bild der Wissenschaft“.

O knihe
Kniha „Blackout: Zajtra už bude neskoro“ autora Marca Elsberga vyšla v origináli v marci 2012 pod názvom „Blackout: Morgen ist es zu spät“. Popredný nemecký populárno-vedecký mesačník „Bild der Wissenschaft“ ju vyhlásil za najnapínavejšiu knihu populárno-náučnej literatúry roku. Nemecký denník Handelsblatt napísal, že ide o napínavo vyrozprávaný triler. Viacero rokov patril medzi najpredávanejšie knihy podľa rebríčka nemeckého magazínu Der Spiegel. V slovenskom preklade Ľubice Henssen vyšiel v októbri 2016 vo vydavateľstve Zelený Kocúr. Dej opisuje následky totálneho výpadku prenosových elektrizačných sústav v Európe. Na neosvetlených cestách dochádzka k dopravným kolíziám, zlyháva centrálne kúrenie, mobilné telefóny sa nedajú dobiť a k internetu nie je prístup. Taliansky informatik Piero Manzano má podozrenie, že ide o útok hackerov. No jeho snahy upovedomiť talianske úrady zostanú bezúspešné. Uverí mu až komisár Europolu François Bollard, ktorý rozbehne pátranie po stopách útočníkov. Román nastoľuje otázky, na ktoré bude musieť ľudstvo nájsť odpovede čím skôr, pretože zajtra už bude možno neskoro.