Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Knihy

Verše jubilujúceho básnika Jána Petríka napĺňa úzka spätosť so životom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/S. Písecký

Prejavuje sa ako schopnosť písať o veciach a javoch, ktoré sa ho bytostne dotýkajú. Píše o nich bez zbytočného sentimentu, pátosu, či prílišnej zahľadenosti do seba.

Krompachy/Bratislava 16. marca (TASR) - Básnik a dramatik Ján Petrík pochádza z Krompách, kde sa narodil 16. marca 1957. Vo štvrtok bude mať tento dlhoročný organizátor literárneho diania na Spiši 60 rokov. Žije a tvorí v Spišskej Novej Vsi.

Základnú školu absolvoval v Margecanoch. Na Vojenskom gymnáziu Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici študoval tri roky. Maturoval na gymnáziu v Krompachoch v roku 1976. Absolvoval pomaturitné štúdium na Strednej pedagogickej škole v Prešove v odbore kultúrno-výchovná práca. Po základnej vojenskej službe (ZVS) pracoval ako metodik pre umelecký prednes a divadlo vo vtedajšom Osvetovom stredisku v Spišskej Novej Vsi, neskôr bol inšpektorom pre záujmovú umeleckú činnosť odboru kultúry Okresného národného výboru (ONV) v Spišskej Novej Vsi a viedol oddelenie záujmovej umeleckej činnosti Domu kultúry v Spišskej Novej Vsi. Roky 1990 až 1992 strávil ako spisovateľ v slobodnom povolaní. Potom pracoval v literárnej redakcii košického štúdia Slovenského rozhlasu, od januára 2007 pôsobil v tejto redakcii ako externý redaktor. Neskôr bol zamestnaný v Slovenskej knižnici Mateja Hrebendu pre nevidiacich v Levoči.

Verše a rozličné humoristicko-satirické príspevky publikoval časopisecky v periodikách Nové slovo mladých, Smena, Roháč, Slovenské pohľady, Dotyky...). Knižne debutoval v roku 1992 knihou poézie Tri knihy nepokoja. Táto obsahovala tri ucelené básnické celky – Miestopis (s van Goghovým uchom), Modlitby za Judáša a Pocestný a Papagáj(a). Úzka spätosť so životom, ktorá je charakteristickou črtou jeho básní, sa prejavuje ako schopnosť písať o veciach a javoch, ktoré sa ho bytostne dotýkajú a ktoré zasahovali alebo zasahujú do jeho vlastného života. Píše o nich bez zbytočného sentimentu, pátosu, či prílišnej zahľadenosti do seba.

Je autorom hry pre deti Zlá baba a čert (1991). Scenáristicky sa podieľal na videofilme Prípoviedka o fazuľovej polievke (1994) a na sérii literárnych videoklipov Literárne kruhy (1994). Pre rozhlas napísal rozprávkovú hru Zlatý kohút (1992) a rozhlasovú hru Nepriamy prenos (1993).

Dlhoročný člen Spišského literárneho klubu Ján Petrík je spoluzakladateľom vydavateľstvo FAMA art, ktoré vzniklo v roku 2012 a funguje ako občianske združenie v Spišskej Novej Vsi. Berie si za úlohu pomáhať pri vydávaní pôvodnej mladej slovenskej poézie a prózy.

Ján Petrík sa zúčastňuje na literárnych seminároch, býva porotcom dlhoročných slovenských literárnych súťaží (napr. Literárny Kežmarok, Literárny Zvolen, Medziriadky atď.).Začiatkom marca 2017 predsedal porote literárnej súťaže Poetická Ľubovňa.