Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Knihy

Cabadaj: Slovesná jar potvrdzuje, že naša literatúra žije a rozvíja sa

Peter Cabadaj, archívne foto. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Nie je to iba oslava literatúry. Je to aj vnímanie literatúry cez široký kontext umeleckých žánrov a ľudí, ktorí sa venujú takejto forme propagácie dnešnej umeleckej spisby, tvrdí o festivale.

Martin 6. júna (TASR) - Najstarší slovenský literárny festival Slovesná jar, ktorého 51. ročník sa dnes začal v Martine, je podľa vedeckého tajomníka Matice slovenskej Petra Cabadaja potvrdením skutočnosti, že slovenská literatúra stále žije a rozvíja sa v rôznych súvislostiach a formách.

"Slovesná jar je tradičný festival. Na druhej strane máme programy, ktoré posúvajú literatúru do rôznych, dokonca multimediálnych polôh. Nie je to iba oslava literatúry v pravom slova zmysle. Je to aj vnímanie literatúry cez široký kontext umeleckých žánrov a ľudí, ktorí sa venujú takejto forme propagácie dnešnej umeleckej spisby," povedal vedecký tajomník Matice slovenskej.

Doplnil, že súčasťou festivalu je výstava, ktorá sa venuje 80. výročiu misie matičiarov v Amerike a v Kanade. "Práve z budovy, v ktorej dnes sedíme, odišla do Ameriky delegácia Matice slovenskej, na čele s jej správcom Jozefom Cígerom-Hronským, ktorá priam zelektrizovala Ameriku. A dodala tamojšiemu krajanskému pohybu novú energiu, novú chuť. Zároveň potvrdila, že slovenská Amerika v tom čase bol mimoriadne unikátny fenomén, ktorý sa nedal nijako ignorovať. Toto všetko výstava reflektuje, mapuje a zároveň pripomína, že práve misia v Amerike sa Hronskému po vojne stala osudnou," uviedol Cabadaj.

Podľa povereného riaditeľa Slovenského literárneho ústavu Matice slovenskej v Martine Mariána Grupača sa na festivale okrem básnikov, spisovateľov a výtvarníkov stretávajú aj vedci, hudobníci či divadelníci, a nielen zo Slovenska. "V rámci Roka Jozefa Miloslava Hurbana, vyhláseného Maticou slovenskou pri 200. výročí narodenia tejto kľúčovej osobnosti našich kultúrnych a politických dejín, otvorilo Slovesnú jar divadelné predstavenie ochotníkov z Liptovského Mikuláša Kňaz s bojovným srdcom," dodal Grupač.

Slovesnú jar organizuje Matica slovenská v gescii Slovenského literárneho ústavu Matice slovenskej, s finančným prispením Fondu na podporu umenia.