Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Knihy

Čile znovu otvorí vyšetrovanie smrti básnika Pabla Nerudu

V roku 1904 sa narodil čílsky básnik a diplomat PABLO NERUDA (Neftalí Ricardo Reyes Basualto), laureát Nobelovej ceny z roku 1971. Zomrel 23. septembra 1973. Foto: AP Photo

Podľa jednej teórie bol básnik otrávený preto, že bol zarytým komunistom a verným stúpencom zosadeného prezidenta Salvadora Allendeho. Vládli obavy, že sa stane vodcom opozície proti diktatúre.

Santiago 22. januára (TASR) - Čile znovu otvorí vyšetrovanie smrti Pabla Nerudu, laureáta Nobelovej ceny za literatúru, ktoré má určiť, či básnika pred vyše 40 rokmi v období vojenskej diktatúry otrávili. Pri prvom vyšetrovaní v roku 2013 testy jeho exhumovaného tela nepriniesli dôkazy, ktoré by podporili tvrdenia o otrave. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Neruda, ktorý je známy básňami o vášnivej láske a názormi zarytého komunistu, podľa predpokladov zomrel na rakovinu prostaty len niekoľko dní po štátnom prevrate z 11. septembra 1973, vďaka ktorému zavládla brutálna pravicová vojenská diktatúra generála Augusta Pinocheta.

"Existujú prvotné dôkazy, že bol otrávený a v tomto zmysle stopy poukazujú na pôsobenie určitých chemických látok... čo môže znamenať zločin proti ľudskosti," povedal v stredu šéf vládneho úradu pre ľudské práva Francisco Ugás.

Básnikov šofér vyhlásil, že Pinochetovi agenti využili Nerudovu chorobu na to, že mu injekciou zaviedli do žalúdka jed, keď bol pripútaný na lôžko na klinike Santa María v hlavnom meste Santiago.

Podľa jednej teórie ho otrávili preto, že bol zarytým komunistom a verným stúpencom zosadeného prezidenta Salvadora Allendeho a vládli obavy, že sa stane vodcom opozície proti diktatúre.

Nové forenzné testy sa budú zameriavať na prítomnosť anorganických alebo ťažkých kovov v Nerudových pozostatkoch, ktoré môžu pomôcť určiť priamu alebo nepriamu príčinu smrti.

Testy sa budú sústreďovať na zisťovanie, či chemické látky spôsobili nejaké poškodenie buniek alebo proteínov, pričom predchádzajúce testy zisťovali iba zvyšky jedu.

Najlepší čilský básnik Neruda dosiahol ako 19-ročný uznanie kritikov vydaním zbierky "Dvadsať básní o láske a jedna pieseň zúfalstva". Bol celý život plodným autorom a takisto sa stal politickým aktivistom. Dokonca sa uchádzal o prezidentský úrad, ale svojich ambícií sa vzal a začal podporovať Allendeho.

Neruda zorganizoval v roku 1939 prepravu loďou pre približne 2000 ľudí utekajúcich pred španielskou občianskou vojnou do Čile a počas vlády prezidenta Allendeho bol aj veľvyslancom vo Francúzsku.

Neruda dostal v roku 1971 Nobelovu cenu za literatúru "za poéziu, ktorá svojou pôsobivou silou oživuje osud a sny kontinentu".