Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Knihy

Čitateľov knižnice v Liptovskom Hrádku čaká zmodernizované vybavenie

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Finančnú pomoc na spomínané dva projekty poskytli radnici Fond na podporu umenia v celkovej výške 8000 eur, takmer 700 eurami prispel zriaďovateľ mesto Liptovský Hrádok.

Liptovský Hrádok 20. septembra (TASR) - Mestská knižnica v Liptovskom Hrádku zmodernizovala interiér detského úseku a doplnila knižničný fond. Finančnú pomoc na spomínané dva projekty poskytli radnici Fond na podporu umenia v celkovej výške 8000 eur, takmer 700 eurami prispel zriaďovateľ mesto Liptovský Hrádok.

Cieľom rekonštrukcie bolo odstrániť technické bariéry, ako napríklad nevyhovujúce a zastarané interiérové vybavenie detského úseku. "Doterajšie regály nevyhovovali detským potrebám, výpožičný pult tvoril reálnu bariéru medzi čitateľom a zamestnancom knižnice. Borili sme sa aj s nedostatkom stoličiek pri organizovaní vzdelávacích aktivít. Existujúci nábytok technicky, ale aj esteticky nevyhovoval," vysvetlila Anna Rašiová z mestského úradu v Liptovskom Hrádku.

Nákupom nových interiérových prvkov knižnica inovovala a zatraktívnila svoje priestory, poskytla deťom a mládeži vyššiu kvalitu a komfort, čo má byť impulzom pre ich kreativitu a osobnostný rast. "Chceme veriť, že nové prostredie sa deťom bude páčiť, bude ich inšpirovať, budú mestskú knižnicu navštevovať častejšie ako doteraz a pridajú sa do radov jej stálych návštevníkov a čitateľov," skonštatovala knihovníčka Miroslava Kompišová.

"Pri rozširovaní ponuky knižničného fondu vychádza mestská knižnica zo skúseností, že čítanosť nových titulov je 2,5 krát vyššia ako už evidovaného knižničného fondu," uviedla spoluautorka projektu a knihovníčka mestskej knižnice Jana Šenšelová. Z dotácie podľa nej zakúpili viac ako 300 kníh krásnej i odbornej literatúry pre deti, mládež i dospelých. Starších čitateľov poteší i nový knižný skener.

"Knižnica má v meste dlhoročnú tradíciu a plní funkciu verejnej knižnice nielen pre obyvateľov nášho mesta, ale aj ostatných obcí horného Liptova. Preto vítame túto možnosť externých zdrojov, ktoré prispeli k zlepšeniu technického vybavenia priestorov knižnice, ale najmä k rozšíreniu ponuky knižničných titulov pre jej používateľov," dodal primátor Liptovského Hrádku Branislav Tréger.