Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Knihy

D. NAGY: V slovenskej literatúre absentujú veľké témy

Na snímke Dado Nagy. Foto: TASR - Andrej Galica

Známy moderátor a publicista, literárny znalec a vášnivý čitateľ tiež pripustil, že slovenská literatúra má svoj objav.

Bratislava 16. októbra (TASR) - Slovenská literatúra asi nikdy nebola taká rôznorodá a žánrovo bohatá. Povedal pre TASR Dado Nagy, meno ktorého je na Slovensku synonymom pre knihy a literatúru. Podľa jeho slov vedľa seba paralelne existuje niekoľko súčasných slovenských literatúr.

"Svoje knihy vydávajú autori združení do rôznych spisovateľských spolkov, asociácií a združení, o existencii ktorých zvyčajne vedia iba ich členovia. Sú tu desiatky úspešných aj menej úspešných autorov a autoriek tzv. žánrovej literatúry - historických románov, ľúbostných romancí, tzv. vzťahových románov, dobrodružno-historicko-fantastických próz, fantasy príbehov, hororov, detektívnych románov, trilerov...," vymenoval a vzápätí upozornil na existenciu umeleckej prózy, ktorá by však popri umeleckých kritériách nemala rezignovať na čitateľskú príťažlivosť. Literatúra sa podľa jej popularizátora tradične rozdeľuje na umeleckú, ktorá je kvalitná a populárnu, ktorá nadbieha vkusu čitateľa a je nekvalitná. "Pričom aj v jednej, aj druhej skupine sa dajú nájsť výnimočné, aj vyslovene slabé diela. Za kvalitné považujem rovnako Veroniku Šikulovú ako Juraja Červenáka. Romány Jaroslava Rumpliho, aj Joža Kariku. Poviedky Dušana Dušeka, aj Sinišu Novaca," doplnil milovník literatúry, ktorý sa jej popularizácii venuje od začiatku 90. rokov. Ďalej priznal, že veľa slabých kníh sa nájde aj medzi desiatkou nominovaných na Anasoft litera.

A ktorých autorov zaradil Dado Nagy medzi tzv. čitateľské ťaháky? Má vôbec slovenská verejnosť podľa neho záujem o pôvodnú literatúru? "Zopár som už spomenul. Myslím, že áno, náklady niektorých slovenských autorov sú veľmi slušné. Našli si svojich čitateľov, lebo ich prózy sú komunikatívne, čítavé a dokázali sa v nich nájsť."

Známy moderátor a publicista, literárny znalec a vášnivý čitateľ tiež pripustil, že slovenská literatúra má svoj "objav". "Pre mňa bol pred dvoma rokmi takýmto objavom scenárista a spisovateľ Peter Balko a jeho kniha Vtedy v Lošonci," konštatoval. Tiež však priznal, že v slovenskej literatúre absentujú veľké témy: "Naši autori sú ponorení najmä sami do seba."

A ako Dado Nagy hodnotí stav poézie a detskej literatúry na Slovensku? "Chýba mi básnik veľkého formátu typu Joža Urbana, Jána Ondruša alebo Miroslava Válka. Tvorcov detských kníh - autorov, aj ilustrátorov máme skvelých. V tejto oblasti sme naozaj mimoriadne konkurencieschopní," dodal.