Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Knihy

Domov použitých kníh ide aj do súkromných firiem

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Literárni nadšenci sa s projektom môžu stretnúť na verejne prístupných miestach v mobilnej knižnici alebo knižnom stánku.

Bratislava 31. marca (TASR) - Už štyri roky funguje v hlavnom meste projekt Domov použitých kníh. Ide o svojpomocne budovanú "novodobú knižnicu" už prečítaných a nepotrebných kníh, v ktorej sa však knižné tituly nepožičiavajú, ale rozdávajú ich zadarmo.

"Dostávame knižky zadarmo od rôznych štátnych inštitúcií, knižníc alebo zo súkromných vydavateľstiev, aj jednotlivcov a prostredníctvom rôznych knižných akcií ich dávame zadarmo ľuďom," uviedla pre TASR projektová koordinátorka Veronika Patzeltová z Domova použitých kníh. Toto občianske združenie so sídlom v Bratislave na Romanovej 5 zhromažďuje použité knihy, ktoré by inak skončili v kontajneroch, znehodnocovali by sa v pivniciach, zapadali prachom v knihovničkách a následne ich posúva zdarma ďalším čitateľom.

Literárni nadšenci sa s projektom môžu stretnúť na verejne prístupných miestach v mobilnej knižnici alebo knižnom stánku. "Každoročne chodíme na Vianočné trhy, vlastný stánok máme aj na Dobrom trhu. Knižné akcie máme aj v nákupných centrách," doplnila Patzeltová s tým, že združenie pravidelne informuje o pohybe knižnice na svojej webovej stránke i na obľúbenej sociálnej sieti. "Zatiaľ sme hlavne v Bratislave, usilujeme sa ísť aj mimo hlavného mesta, ale je to pre nás veľmi finančne nákladné."

Už prečítané a nepotrebné knihy putujú do združenia z rôznych kútov Slovenska i zo zahraničia. "Sú to knižky úplne všetkých žánrov aj veku. Nediskriminujeme vôbec žiadne knihy a dávame do obehu všetky, ktoré sú čitateľné, resp. v čitateľnej väzbe," vysvetľuje koordinátorka projektu s tým, že verejnosť ho prijala s nadšením. "Máme veľmi dobrú skúsenosť s tým, že každá kniha - stará či nová zmizne, ľudia si ju vezmú, o tie knihy je naozaj veľký záujem."

Patzeltová zároveň priznáva, že Domov použitých kníh má aj nepríjemnú skúsenosť s návštevníkmi a "čitateľmi", ktorí sa pokúšajú zdarma získané publikácie speňažiť. "Stáva sa to, že si knižky naberú a idú ich rovno predať do antikvariátu, ale, bohužiaľ, tomu nevieme nijako zamedziť, je to iba na svedomí tých ľudí," dodala k problému, ktorý sa vyskytuje napriek tomu, že združenie si svoje knižné tituly označuje. "Každú knižku máme opečiatkovanú, že je ďalej nepredajná a zachránil ju Domov použitých kníh, ale antikvariáty si tieto pečiatky prelepujú. Je to len čiastočné zamedzenie," dodala členka združenia, ktoré sa teraz usiluje dostať svoje knihy aj medzi zamestnaných čitateľov, do priestorov rôznych súkromných firiem.