Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Knihy

Festival Pohoda poteší aj milovníkov literatúry

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR - Radovan Stoklasa

Hlavným ťahákom tohtoročného programu je rozhovor s nórskou reportérkou Asne Seierstad, autorkou knihy o masovom vrahovi Andersovi Breivikovi.

Bratislava 28. júna (TASR) – Osem dní ostáva do začiatku jubilejného dvadsiateho ročníka multižánrového festivalu Pohoda 2016, ktorý sa uskutoční 7. až 9. júla na letisku v Trenčíne. Popri známych interpretoch svetovej aj domácej scény bude mať svoje miesto na festivale aj literatúra.

Kníhkupectvo s výberom kníh šitým pre festival, kaviareň Foxford, workshopy, čítačky, diskusie a autogramiády s autormi kníh prinesie Literárny stan Martinus.sk. V programe budú aj obľúbené formáty liteRAPtúra, SlamPoetry či premietanie študentských filmov z Festivalu Áčko. Hlavným ťahákom tohtoročného programu je rozhovor s nórskou reportérkou Asne Seierstad, autorkou knihy Jeden z nás: Príbeh o Nórsku, ktorá je mrazivým príbehom o masovom vrahovi Andersovi Breivikovi.

Aj tento rok bude na Pohode cirkus, v ktorom sa žongluje so slovami. Vydavateľstvo KK Bagalu oslavuje štvrťstoročie a vo svojom cirkuse privíta mená ako Dušan Mitana, Boris Farkaš, Márius Kopcsay, Peter Balko, Soňa Uriková, Laco Kerata, Tomáš Varga a Marek Vadas. Katarína Čavojová a Leona Štiblaríková pripravili workshop pre začínajúcich autorov. Aké sú najčastejšie chyby, ktoré robia autori pri oslovovaní vydavateľstiev? Čoho sa vyvarovať pri písaní? Erik Fazekaš, editor z vydavateľstva Slovart, porozpráva o práci editora a o tom, aký je proces vzniku knihy a kto každý má vplyv na to, ako kniha vyzerá. Peter Krištúfek predstaví svoj najnovší román Telá. Román o telách a telesnosti v rozličných podobách. Štyri postavy, ktorých príbehy sa prelínajú v dnešnej Bratislave.

Pod názvom Ahoj Tato – Milý Kubo bude uvedená kniha listov, ktoré začal písať Dežo Ursiny synovi, v predtuche blížiaceho sa konca, s pocitom, že mu musí odovzdať svoje životné poznanie. Jakub túto výzvu opätoval a vznikol tak jedinečný dialóg medzi otcom a synom. V populárnom cykle dramatizovaných čítaní Čau o piatej vystúpia Jana Oľhová, Richard Stanke a Viktor Horján. Literárny cirkus KK Bagalu uvedie program liteRAPtúra, v rámci ktorého vyrážajú špičky (československého) rapu do boja bez beatov a servítok, aby sa predviedli v čírom prednese svojich hustých textov. Prozaička Olga Tokarczuk, ktorá za svoje knihy dostala už niekoľko európskych cien a dnes je jednou z najčítanejších poľských autoriek, predstaví okrem iného slovenský preklad knihy Pravek a iné časy. Nebude chýbať ani Nočné premiérové premietanie čerstvo ocenených filmov Medzinárodného festivalu animácie Fest Anča 2016.

TASR informoval PR manažér festivalu Anton Repka.