Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Knihy

Umenie pretekať v daždi je dojemný a pútavý príbeh nezvyčajnej rodiny

Foto: book.review.sk

V knihe opisuje strasti a radosti, ktoré verne prežil so svojím pánom, automobilovým pretekárom Dennym.

Bratislava 12. júna (TASR) - Umenie pretekať v daždi je dojemný a pútavý príbeh nezvyčajnej rodiny, ktorá sa takmer rozpadla. Zachránil ju však jej najvernejší a najmúdrejší člen – pes Enzo.

Autor knihy Garth Stein je americký spisovateľ, dramatik a dokumentarista. Jeho knihu Umenie pretekať v daždi preložili do 30 jazykov a stala sa predlohou k filmu. Príbeh knihy je z pohľadu nezainteresovaného čitateľa jednoduchý, no predsa výnimočný – jeho rozprávačom je starý pes Enzo, ktorý má choré kĺby a jeho život sa pomaly chýli ku koncu.

V knihe opisuje strasti a radosti, ktoré verne prežil so svojím pánom, automobilovým pretekárom Dennym. Ten sa s ním rozpráva ako s človekom, preberá s ním svoje problémy, vysvetľuje mu, ako jazdí na pretekoch, ako treba zvládnuť mokrú trať.

Keďže Denny stále preteká, žije len s Enzom, cez víkendy navštevuje manželku a dcéru. Život mu nič nedaruje, hádže mu pod nohy nepredvídateľné prekážky, ktoré musí zvládnuť. Enzo spomína, ako mu Denny hovorieval, že „nik nevyhral preteky na prvej zákrute, ale mnohí ich tam prehrali.“

Dennyho boj je náročný. Hoci prichádza o všetok majetok, česť a slávu, napriek tomu sa nevzdáva. Zisťuje, aké náročné je pretekať v búrke, kde je každý blesk namierený proti vám. „Prečo mu tak záleží práve na mne?“ opýtal sa Denny. „To ti chce prezradiť osobne. Môžem ti povedať len to, že ťa obdivuje, s akou vervou bojuješ o dcéru.“ Denny sa na okamih zamyslel. „Ale čo ak nevyhrám?“ opýtal sa. „Nie je ponižujúce prehrať preteky“, povedal Don. „Ponižujúce je vyhnúť sa pretekom zo strachu z prehry“.

Už po prečítaní prvých stránok knihy sa dá spoznať, že príbeh je písaný štýlom, ktorým autor Garth Stein nevykresľuje ani najnapínavejšie časti knihy veľmi dramaticky, čo sa dobrodružným čitateľom môže zdať nudné, a tak by knihu po pár minútach vrátili tam, odkiaľ ju vzali. No môžem povedať, že celkový dej nám má čo ponúknuť. Je to kniha o životnom príbehu ťažko skúšaného človeka, ktorý však má najlepšieho priateľa a ten pri ňom stojí v dobrom aj v zlom.

Pokiaľ sa zdráhate pustiť sa do knihy s pomaly plynúcim dejom, vyčkajte na film, ktorý by mal prísť do kín začiatkom budúceho roka. Som si istá, že Steinov americký bestseller si po tomto filme nájde veľa priaznivcov.

Knihu recenzoval portál www.book.review.sk.