Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Knihy

Gustáv Murín prichádza s knižkou 5 × P

Gustáv Murín. Foto: www.facebook.com

Nové dielo Gustáva Murína prichádza na pulty slovenských knižných obchodov.

Bratislava 13. februára (TASR) – Nová knižka Gustáva Murína s názvom 5 x P s podtitulom Prvá pomoc pri partnerských problémoch prichádza na pulty slovenských knižných obchodov. Za účasti autora ju v bratislavskom kníhkupectve Panta Rhei vo štvrtok večer (12.2.) prezentovalo vydavateľstvo Ikar.

Každý radí: Nehádajte sa! S dodatkom: Keby sa to tak dalo... Nová rada znie: Hádajte sa! Dodatok k tejto novej užitočnej rade je obsahom knihy Gustáva Murína. Aj vy sa čudujete, ako ste si ešte včera hrkútali samé nežné slovíčka a dnes by ste sa už pre hociktoré najradšej navzájom „zaškrtili“? Partneri sa najčastejšie rozhádajú pre financie, deti, jedlo, príbuzných, zlozvyky toho druhého a rozhodovanie, čo s voľným časom. Sex je len výnimočne predmetom hádky, lebo sex sa vyhádať nedá. Zato sex s inými, teda nevera, je smrteľná kolízia, ktorá prekoná všetky predošlé. No práve z nevery je cesta, hoci neľahká, k novej rovnováhe vo vzťahu.

„Najprv som vymyslel Prvá pomoc pre pohodové partnerstvo, čo sa mi zdalo byť adekvátne, potom vznikla Prvá pomoc pri partnerských problémoch, a najnovšie som prišiel nato, že najlepší by bol názov Pohodová príručka pre pohodové partnerstvo. Takže, skrátka, treba si zapamätať 5 x P a to ostatné tam nájsť,“ povedal pre TASR pri prezentácii Gustáv Murín.

Podľa jeho slov je knižka „pokračovaním Návodu na manželstvo, ktorý nasadil latku v tom zmysle, že sa treba s humorom pozerať na partnerské vzťahy, pretože humor je to, čo nás všetkých drží pokope. Kým sa tí dvaja dokážu zasmiať aj na tom, čo býva občas také vachrlaté vo vzťahoch, tak je to stále dobré“.

Núka sa otázka, ako sa vlastne dostal autor k tejto téme. „Po roku 1990 som publikoval päť kníh o ľudskej sexualite, dve vyšli aj v Čechách. Bol veľký záujem najmä zo strany ženských časopisov, ktoré chceli túto tému. K tomu celému som došiel tak, že som dostal pozvanie na humoristický festival do Hradca Králové, kam som nakoniec nedorazil. Tam som sa mal stretnúť s Radimom Uzelom a na to stretnutie som si pripravil poznámky. Potom mi ich bolo ľúto, tak som začal túto tému rozvíjať, až došlo k prvej knižke Návod na manželstvo.“

Gustáv Murín, biológ, spisovateľ, publicista, vydal doteraz vyše 20 kníh. Na svojom konte má zbierky poviedok a esejí, vedecko-popularizačnú štúdiu o biológii, úvahy o manželstve, o dlhovekosti, faktografiu o organizovanom zločine, popularizačné encyklopédie a zbierky cestovných príbehov. Jeho texty boli preložené do 36 jazykov, absolvoval literárne prezentácie vo viac ako 20 krajinách Európy, Ázie a Ameriky. V Ikare autorovi vyšlo: Abeceda sexu a erotiky (2005), Návod na manželstvo (2007, 2. vyd. 2015), 5 x P. Prvá pomoc pri partnerských problémoch (2015).