Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Knihy

Vychádza príbeh Harry Potter and the Cursed Child

Na snímke je portál budovy divadla Palace v Londýne, v ktorom naštudovali dvojdielnu inscenáciu "Harry Potter a prekliate dieťa" na motívy kníh britskej spisovateľky Joanne K. Rowlingovej. V Londýne 30. júla 2016. Foto: TASR/AP

Divadelná hra Harry Potter and the Cursed Child (Harry Potter a prekliate dieťa) mala premiéru v divadle West End's Palace a predstavenie malo skvelé recenzie.


Bratislava 31. júla (TASR) – Dnes sa začal celosvetový predaj knihy Harry Potter and the Cursed Child. Na tento ôsmy príbeh čakali fanúšikovia J. K. Rowlingovej trpezlivo dlhých deväť rokov.

Divadelná hra Harry Potter and the Cursed Child (Harry Potter a prekliate dieťa) mala premiéru v divadle West End's Palace a predstavenie malo skvelé recenzie. The Independet uviedol: „Skutočne magické, hra plná zázrakov…“, „Režisér John Tiffany vytvoril napínavé predstavenie” (The Guardian), „Diváci závislí od Harryho Pottera budú predstavenie milovať” (The Daily Mail) či „Triumf, ktorý chytí za srdce, nadchne a poteší“ (The Telegraph).

Britská spisovateľka Joanne K. Rowlingová počas príchodu na premiéru divadelného predstavenia "Harry Potter a prekliate dieťa" v divadle Palace v Londýne 30. júla 2016.
Foto: TASR/AP
Predstavenie Harry Potter and the Cursed Child trvá päť hodín a je rozdelené do dvoch častí. Jeho kľúčovou zápletkou je nepravdepodobné priateľstvo medzi Potterovým synom Albusom (hrá ho Sam Clemmett) a Scorpiusom (Anthony Boyle), synom jeho nepriateľa Draca Malfoya. V divadelnom a knižnom texte je, samozrejme, veľa vtipov pre zasvätených a odvolávok na pôvodných sedem kníh.

Predstavenie vychválili aj americkí kritici a predpokladá sa, že sa bude hrať čoskoro na Broadwayi. Získať lístky na londýnske predstavenie je momentálne skôr zázrak, ale Harry Potter and the Cursed Child sa určite stane súčasťou repertoáru divadelných scén.

TASR informovala PR manažérka vydavateľstva Slovart Alexandra Petrášová.

Nového Harryho Pottera si mohli ľudia v Banskej Bystrici kúpiť medzi prvými na svete


O polnoci zo soboty (30.7.) na dnes sa celosvetovo začal predaj knihy Harry Potter and the Cursed Child (Harry Potter a prekliate dieťa), na ktorú čakali priaznivci J. K. Rowlingovej dlhých deväť rokov. Kniha vyšla v anglickom jazyku a medzi prvými sa k nej dostali aj fanúšikovia tohto čarodejníka v Banskej Bystrici.

Ako pre TASR dnes uviedol Slavo Sochor z banskobystrického kníhkupectva Artforum, svoje brány výnimočne otvorili v nedeľu úderom 01.01 h a ku knihe sa tak mohli dostať všetci, ktorí ju túžili mať medzi prvými na svete. Ide už o ôsmy príbeh o známom čarodejníkovi, ktorý sa odohráva o 19 rokov neskôr po udalostiach z poslednej časti.

"Reakcie boli pozitívne, vládla príjemná nočná atmosféra a pre ľudí, ktorí si prišli kúpiť knihu, to bol zážitok. Pokiaľ viem, prvá zákazníčka, ktorá si ju kúpila, ju už aj prečítala," reagoval pre TASR Sochor. Podľa toho, čo vie, boli jediným kníhkupectvom na Slovensku, ktoré malo v noci otvorené.

Po dnešnom raňajšom otvorení obchodných centier na Slovensku, kde sú kníhkupectvá, si mohol kúpiť knihu už ktokoľvek.