Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Knihy

Autorka vymyslených spomienok na holokaust musí vrátiť honorár

Ruže sú položené na nápise Holocaust pri bývalom fašistickom koncentračnom tábore Buchenwald, blízko východonemeckého Weimaru Foto: TASR/AP

Autorka v knihe rozpráva o tom, ako si svorka vlkov adoptovala šesťročné židovské dievčatko, ktorého rodičov odvliekli nacisti a ona sa ich vydala cez Belgicko, Nemecko a Poľsko peši hľadať.

Washington 13. mája (TASR) - Belgičanka žijúca v Spojených štátoch Misha Defonsecová, autorka knižného bestselleru Misha: A Mémoire of the Holocaust Years (1997), musí vrátiť svojmu americkému vydavateľstvu 22,5 milióna dolárov. Rozhodol o tom odvolací súd v Massachusetts s tým, že "nepravdivosť príbehu je nesporná", informoval denník Guardian.

Kniha bola preložená do 20 jazykov vrátane češtiny (Misha Defonseca: Přežít s vlky, 2005) a vznikol podľa nej rovnomenný francúzsky film (Survivre avec les loups, 2007).

Rozpráva o tom, ako si svorka vlkov adoptovala šesťročné židovské dievčatko, ktorého rodičov odvliekli nacisti a ona sa ich vydala cez Belgicko, Nemecko a Poľsko peši hľadať. V knihe dokonca uvádza, že v sebaobrane zastrelila nacistického vojaka.

Vo februári 2008 musela autorka priznať, že sa narodila ako Monique de Wael, v skutočnosti je katolíčka a počas vojny neopustila Belgicko.

"Vždy som sa cítila ako židovka, mojich rodičov zatkli a ja som žila so starým otcom Ernestom De Wael a so strýkom Mauriceom De Wael. Nazývali ma dcérou zradcu, pretože podozrievali môjho otca, že pri mučení vo väzení prehovoril," citoval ju v pondelok denník Guardian. Autorka príbehu uvádza, že sa ponorila do svojho vnútorného sveta a prestala rozlišovať, čo je sen a čo skutočnosť.

Misha Defonsecová si spoločne s Verou Leeovou, ktorá jej pomáhala s napísaním knihy, vysúdili od amerického vydavateľstva Mt. Ivy a jeho zakladateľky Jane Danielovej za porušenie svojich autorských práv 32,4 milióna dolárov (Leeová desať miliónov a Defonsecová 22,4 milióna), kým vyšlo najavo, že celý príbeh je vymyslený.

Jane Danielová sa voči rozhodnutiu súdu odvolala a pustila sa do vlastného pátrania, pri ktorom zistila, že Defonsecová v roku 1943 navštevovala školu v Bruseli, hoci podľa knihy v tom čase "žila so svorkou vlkov".

Teraz sudca odvolacieho súdu rozhodol, že Misha Defonsecová musí vydavateľstvu zmienených 22,4 milióna dolárov vrátiť. "Tento prípad je unikátny. Defonsecová pod prísahou vypovedala, že bola celý čas presvedčená o jeho pravdivosti, o tom, že ako štvorročná prišla o rodičov, ktorí zahynuli v koncentračnom tábore." Bez ohľadu na jej dojmy sa však ukázalo, že nepravdivosť príbehu je nesporná, citoval sudcu Guardian.