Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Knihy

Hrady, zámky a kaštiele

Peter Maráky, Jana Oršulová, Daniel Kollár: Hrady, zámky a kaštiele na Slovensku Foto: Slovart

Od banskej Bystrice a Štiavnice, cez Fiľakovo, Markušovce, Oravu, až po Strečno, Trenčín a Zvolen.

Bratislava 19. septembra (OTS) - Bohato ilustrovaná kniha o našich hradoch, zámkoch a kaštieľoch približuje históriu i súčasnosť, vzhľad a zaujímavosti o majiteľoch 43 najvýznamnejších objektov na Slovensku.

Kniha Hrady, zámky a kaštiele na Slovensku je 400-stranová encyklopédia, ktorá je ideálnym darčekom pre milovníkov Slovenska, našich pamiatok, ale aj turistov.

Množstvo krásnych fotografií dopĺňajú informácie o heraldike a genealógii najdôležitejších rodov, ktoré v hradoch, či kaštieľoch sídlili. Okrem množstva obrazového materiálu čitateľ nájde aj erby rodov či miest, mapu Slovenska s presnou lokalizáciou každého spomenutého objektu, ako aj mapu Uhorska na lepšiu orientáciu o ďalších mestách spomínaných v texte.

Slovensko charakterizujú okrem iných vecí aj hrady, zámky či kaštiele – dominantné historické sídla situované prevažne na významných geografických lokalitách.

Hrady sa týčia nad križovatkami obchodných ciest, pri sútoku väčších vodných tokov, často pri brodoch cez rieky.
V súčasnosti sú mnohé ruinami a krajinárskymi zvláštnosťami ako Beckov, Čachtice, Fiľakovo, či Šomoška.
Iné sa prestavbou zmenili na zámky a kaštiele. Dokumentujú odvekú kultúrnu vyspelosť a tradície Slovenska – spomeňme Bytču, Dolnú Krupú, či Hlohovec.

Iné sú zasa pamätníkmi významných osobností dejín Slovenska i histórie iných národov – Borša, Brodzany, Kežmarok, Trebišov i Svätý Anton.

Toto všetko nájdete v úžasnej encyklopédii Hrady, zámky a kaštiele na Slovensku. Táto kniha vás prevedie Slovenskom, ako máloktorá. A možno bude inšpiráciou, či zdrojom pozitívneho vlastenectva.