Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Knihy

Ivana Havranová vydáva knihu Luteráni

obálka knihy Foto: archív IH

Ivana Havranová je presvedčená, že kniha rozhovorov s luteránmi môže zaujať aj ateistov, či ľudí s iným vierovyznaním.

Bratislava 9. decembra (TASR) - Spisovateľka a novinárka Ivana Havranová napísala knihu Luteráni, knihu rozhovorov o Bohu so známymi slovenskými osobnosťami. Rozhovory o Bohu cez Luthera, ale aj o ich duchovnom svete viedla s Milanom Lasicom, Ľubomírom Feldekom, Kamilom Peterajom, Elenou Vacvalovou, Petrom Jarošom, Milanom Kňažkom, Jarmilou Hargašovou – Lajčákovou a a ďalšími osobnosťami. Čitatelia tak majú možnosť vkĺznuť medzi odhalenia, vyznania a krásne myšlienky spolu 22 výrazných osobností.

„Chcela som hovoriť s ľuďmi, ktorých vychovali luteránske rodiny, pretože výchova v takýchto rodinách sa často dosť výrazne odlišuje. Vedie svojich členov k pravdovravnosti, zodpovednosti, luteráni sa nemôžu vyspovedať z hriechu, kúpiť si odpustky... a okrem toho považujem protestantizmus za oveľa civilnejšie náboženstvo, za náboženstvo pre ľudí. Bez okázalostí, tvárenia sa... Je oveľa "pragmatickejšie" a koniec koncov, som tiež luteránka,“ hovorí autorka Ivana Havranová.

Podľa nej rozhovory o pocitoch, o abstrakcii a o viere neboli najjednoduchšie. Nie je totiž jasná hranica, po akú možno zájsť, neviete, či v jednu chvíľu respondent nevstane a neodíde. Niektorí dokonca rozhovory odmietli. „Dvaja spisovatelia. Pre mňa to bolo dosť prekvapujúce, pretože spisovatelia vo svojich knihách predsa odhaľujú dušu, srdce. Pri luteránoch si často všímam určitý ostych. Iba máloktorí z nich je priamy exhibicionista. Veľa sa aj hovorí,„luteránsky puritán“.

Ivana Havranová je presvedčená, že kniha rozhovorov s luteránmi môže zaujať aj ateistov, či ľudí s iným vierovyznaním. „Ľudia sa dozvedia o umelcoch veci, ktoré nepovedali nikdy a nikde a možno niektorí ateisti prídu na to, že ateistami vôbec nie sú. Pretože to je ďalšia vec, ktorá sa hovorí. Ateisti vraj v skutočnosti vôbec neexistujú.“

Ivana Havranová vyštudovala žurnalistiku na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Pracovala a profesionálne rástla v redakcii denníka Smena, v časopise Zornička, neskôr v Československej televízii ako publicistka mládežníckeho magazínu Televízny klub mladých. Je autorkou viac ako 400 televíznych scenárov, množstva poviedok pre deti, rozhovorov, reportáží. Po roku 1989 založila vlastné vydavateľstvo, v ktorom vydávala sedem rôznych časopisov. Napísala dvanásť kníh, z toho päť poviedkových. Žije a tvorí v Bratislave.

Kniha Luteráni vychádza vo vydavateľstve Marenčin PT, TASR informovala autorka.