Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Knihy

Jerguš Ferko sa angažoval v procese vytvárania slovenskej štátnosti

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Bol členom Výboru Matice slovenskej, Iniciatívy za zvrchované Slovensko a Kongresu slovenskej inteligencie. V stredu 21. septembra uplynie od jeho narodenia 60 rokov.

Bratislava 21. septembra (TASR) – Spisovateľ a publicista Jerguš Ferko sa výrazne angažoval v procese vytvárania slovenskej zvrchovanosti a štátnosti. Bol členom Výboru Matice slovenskej, Iniciatívy za zvrchované Slovensko a Kongresu slovenskej inteligencie. Založil aj klub Za pravdivý obraz Slovenska. V stredu 21. septembra uplynie od jeho narodenia 60 rokov.

Narodil sa 21. septembra 1956 v Bratislave. Na Vysokej škole ekonomickej (VŠE) v Bratislave absolvoval Fakultu ekonomiky a riadenia výrobných odvetví (1980), neskôr ukončil postgraduálne štúdium žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského (FiF UK) v Bratislave.

Pôsobil v oblasti vedeckého výskumu, v redakcii denníka Práca (1986-1991), spoluzaložil denník Koridor (1991), ktorý viedol ako spolumajiteľ, riaditeľ a šéfredaktor. Bol podpredsedom Rady Slovenskej televízie a zástupcom šéfredaktora denníka Republika (neskôr Slovenská Republika).

V publicistickej tvorbe sa do roku 1989 orientoval na pálčivé občianske témy, kriminalitu, rómsku otázku, väzenstvo a byrokraciu. Sústredil sa na aktuálny spoločenský vývoj - najmä na štátoprávne usporiadanie, jazykovú a menšinovú problematiku. Vyprofiloval sa ako výrazná autorská osobnosť a jeden z tvorcov verejnej mienky na Slovensku.

Jeho odbornú úroveň dokumentujú knižné vydania jeho tvorby, medzi ktorými zaujímajú centrálne postavenie tituly Vec verejná (1996) a Hviezdna chvíľa Slovenska (1998).

Ako prozaik debutoval ukážkou z novely Tajomstvo orechovej aleje v periodiku Slovenských pohľadoch v roku 1999. Pripravil rozsiahly projekt o slovensko-maďarských vzťahoch Maďarská tragédia, časti z neho vychádzali ako seriál v Slovenských pohľadoch (2000). V roku 2001 vyšla kniha Pochod padlých demokratov (výber z publicistickej tvorby Jerguša Ferka za roky 1999 a 2000) a posmrtne Maďarské (seba)klamy (2003).

Jerguš Ferko 25. mája 2001 v Bratislave vo veku 44 rokov podľahol zákernej chorobe.