Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Knihy

VIDEO: Exminister školstva Juraj Draxler vydal politický triler Petra

Na snímke vľavo bývalý minister školstva SR Juraj Draxler počas krstu svojej knihy Petra v Bratislave 26. mája 2016. Foto: TASR - Branislav Bibel

Príbeh opisuje život v 90. rokoch aj v prvých rokoch nového milénia. Draxler, ktorý v minulosti prednášal medzinárodné financie, doň zakomponoval detaily fungovania daňových rajov či finančných trhov.

Bratislava 27. mája (TASR) – Politický triler s názvom Petra z pera exministra školstva Juraja Draxlera prichádza v týchto dňoch na pulty slovenských knižných obchodov. Za účasti autora ju včera podvečer prezentovalo vydavateľstvo Accord GS. Do života ju uviedli boxer Tomi "Kid" Kovács a predseda Slovenskej akadémie vied Pavol Šajgalík.

Na snímke zľava predseda SLovenskej akadémie vied Pavol Šajgalík, slovenský profesionálny boxer Tomi Kid Kovács a bývalý minister školstva SR Juraj Draxler na krste svojej knihy Petra v Bratislave 26. mája 2016.
Foto: TASR - Branislav Bibel


Rozsiahly príbeh, v ktorom vystupujú politici, bankári i vedci, podrobne opisuje život v turbulentných 90. rokoch aj v prvých rokoch nového milénia. Draxler, ktorý sám v minulosti prednášal medzinárodné financie, do príbehu zakomponoval detaily fungovania daňových rajov či finančných trhov.



Kniha, ktorá je od začiatku tohto týždňa v predaji, tak okrem pohľadu do nedávnej minulosti poskytuje aj opis tém, ktoré sú práve dnes vysoko aktuálne.



"Knihu som začal písať v roku 2000, dúfal som, že ju hneď aj dokončím. Študijné a akademické povinnosti, život bol ťažký, musel som sa obracať, nemal som čas na beletriu. Som rád, že som sa po šestnástich rokoch mohol k tomu vrátiť. Je pravda, že knihu samotnú som dopísal pred dvomi rokmi, ale prišli nečakané povinnosti, takže popri úradovaní na ministerskom kresle nebol čas venovať sa tomuto dielu," povedal pre TASR Juraj Draxler.



Samotná obálka knihy trocha napovie, akej skupine čitateľov je určená. "Každý, kto má zhruba medzi 30 až 50 rokmi, pamätá si turbulentné 90. roky, si niečo v tej knihe nájde, čo ho zaujme. Odráža to obálka, pretože je robená jemným retro štýlom, aby upozorňovala práve na toto obdobie. Zároveň myslím, že je v nej dosť aktuálneho, vďaka tomu, že sa tam hovorí o takých veciach ako sú daňové raje, dokonca vysokofrekvenčné obchodovanie na finančných trhoch," dodal pre TASR autor knižnej novinky.



Juraj Draxler (1975) je slovenský politik a vysokoškolský pedagóg. Vyštudoval integrované spoločenské vedy na súkromnej univerzite v Brémach. Pracoval ako výskumník v Centre for European Policy Studies v Bruseli, kde pripravoval ekonomické štúdie a komentáre. Prednášal ekonómiu a verejnú politiku v Prahe. V rokoch 2014-2016 pôsobil ako minister školstva, vedy, výskumu a športu.