Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Knihy

Kniha Aký je Boh? pomáha v orientácií rôznych duchovných vplyvov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Rôzne zamyslenia o viere a Bohu prináša, a to nielen počas sviatočných dní, nová kniha "Aký je Boh? Odpoveď kresťanskej viery." Napísal ju rakúsky profesor Karl Josef Wallner.

Bratislava 24. decembra (TASR) – Rôzne zamyslenia o viere a Bohu prináša, a to nielen počas sviatočných dní, nová kniha "Aký je Boh? Odpoveď kresťanskej viery." Napísal ju rakúsky profesor Karl Josef Wallner a v slovenskom preklade vyšla vo vydavateľstve Post Scriptum.

Aj o otázke Boha ako výzve pre budúcnosť Európy hovoril autor na nedávnej adventnej prezentácii knihy v aule Teologickej fakulty Trnavskej univerzity Aloisianum v Bratislave. Na stretnutí sa návštevníci dozvedeli tiež, prečo ju napísal. Približuje ňou, kto je ten Boh, v ktorého veria kresťania. Zdôvodňuje, čím sa odlišuje kresťanstvo od nekresťanských náboženstiev, alebo čo to znamená, keď kresťania vyznávajú Boha ako Otca, Syna a Ducha svätého. Kniha na vyše 230 stranách prináša odpovede aj na ďalšie otázky, napríklad, že Boh je jeden, ale tak veľa náboženstiev. Venuje sa púťam, nekonečnej hodnote človeka či problému utrpenia.

"Ide mi o to, aby čitateľ získal viac informácií o kresťanskom pojme Boha, alebo, aby aspoň premýšľal o tom, čo sa za slovami Otec, Syn a Duch Svätý skrýva. Ako mních, ktorý pri chórovej modlitbe denne viac hodín chváli a zvelebuje trojjediného Boha, netúžim iba po tom, aby som šíril vedomosti o viere. Túžbou môjho srdca je viesť čitateľa ku klaňaniu a úcte voči Bohu, ktorý sa zjavil, ktorý nás miluje a je trojjediný. Donedávna sa cirkev obávala, že ateizmus, strácanie viery a popieranie Boha budú pre ňu v budúcnosti veľkou výzvou. Situácia sa radikálne zmenila. Na otázku, či existuje niečo vyššie, božské, väčšina ľudí odpovedá kladne. V prieskumoch sa stále viac ľudí označuje za veriacich. Opätovný návrat k religiozite je pevnou súčasťou životného štýlu, ktorému sa dáva názov postmoderna," hovorí autor.

Podľa zodpovedného redaktora Pavla Stana z vydavateľstva Post Scriptum je páter Karl Josef Wallner (1963) významný rakúsky teológ. Pôsobí v cisterciánskom kláštore Heiligenkreuz neďaleko Viedne, kde je rektorom Filozoficko-teologickej vysokej školy Benedikta XVI. Vyučuje dogmatiku a teológiu sviatostí, venuje sa pastorácii mládeže a známy je fundovanými, ale príťažlivo podávanými prednáškami o viere. Je autorom viacerých kníh, ktoré sa stretli v nemeckom jazykovom priestore s veľkým ohlasom.

"Kniha pátra Wallnera Aký je Boh? reaguje už samotnou otázkou na tému. Keďže tento cisterciánsky rehoľník je človek duchovný aj muž činu, tak cíti silnú potrebu hovoriť k dnešnému svetu a podávať vysvetľujúce poznatky o kresťanskej viere. Mnohí ľudia sú trošku dezorientovaní, tak má ambíciu tieto dobou, médiami a všeličím také pokrivené názory naprávať. O knihe sa dá povedať, že je populárna dogmatika. To je teologická disciplína, ktorá vysvetľuje základné pojmy, určuje základné parametre kresťanskej viery," uviedol pre TASR Stano.

Zároveň pripomenul, že kniha hovorí aj o súčasnom duchovnom prostredí v našom okolí: aké rôzne duchovné smery sa objavujú a získavajú na pozíciách, ako možno ľudia cítia nejakú defenzívnu polohu voči cirkvi. Autor sa snaží tieto veci dať na pravú vieru alebo ich vysvetliť. Poukazuje na odlišnosti rôznych duchovných prúdení a na špecifickosť kresťanského pohľadu na svet. "Kniha nie je len pre úzku skupinu teológov, ale aj pre širšiu kategóriu čitateľov, i keď má aj náročnejšie pasáže," dodal Stano.