Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Knihy

Na pôde SAV prezentovali publikáciu Dejiny Slovenskej akadémie vied

Reprezentačnú publikáciu s názvom Dejiny Slovenskej akadémie vied, ktorej vedeckým redaktorom a editorom je historik Dušan Kováč, spolu s kolektívom autorov z Historického ústavu SAV a Ústredného archívu SAV, dnes slávnostne prezentovali v Malom kongresovom centre akadémie v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Krstnými otcami knihy sa stali a novú publikáciu symbolicky uviedli do života bývalí predsedovia SAV Ladislav Macho a Branislav Lichardus.

Bratislava 4. júla (TASR) - Reprezentačnú publikáciu s názvom Dejiny Slovenskej akadémie vied, ktorej vedeckým redaktorom a editorom je historik Dušan Kováč, spolu s kolektívom autorov z Historického ústavu SAV a Ústredného archívu SAV, dnes slávnostne prezentovali v Malom kongresovom centre akadémie v Bratislave.

Predseda Slovenskej akadémie vied (SAV) Jaromír Pastorek v otváracom príhovore zdôraznil, že poznanie dejín akadémie cez procesy a osobnosti je veľmi dôležité. Vyjadril obdiv a poďakovanie autorskému kolektívu, Historickému ústavu SAV a všetkým, ktorí sa pričinili o vznik tejto náročnej a významnej publikácie.

Nová kniha Dejiny Slovenskej akadémie vied má 687 strán, obsahuje aj početné fotografie a dokumenty. Vyšla vo vydavateľstve SAV - VEDA.



Okolnosti vzniku knihy

Na snímke autor knihy Dušan Kováč.
Foto: TASR/Martin Baumann
Hlavný editor a spoluautor knihy Dušan Kováč priblížil prítomným okolnosti jej vzniku a ciele autorského kolektívu. "Chceli sme, aby vzniklo dielo vedecké, pravdivé, aby to bol komplexný pohľad na SAV. Dejiny akejkoľvek inštitúcie sa nemôžu písať bez poznania doby, v ktorej vznikla a pôsobila," zdôraznil Kováč. Keďže SAV je vedecká inštitúcia, publikácia o jej dejinách musí obsahovať aj kapitolu o najvýznamnejších výsledkoch tejto inštitúcie, povedal editor a dodal, že spolupráca s jednotlivými ústavmi akadémie pri sumarizovaní najvýznamnejších dosiahnutých výsledkov nebola vždy jednoduchá.

Krstnými otcami knihy sa stali a novú publikáciu symbolicky uviedli do života bývalí predsedovia SAV Ladislav Macho a Branislav Lichardus.

Prof. Lichardus označil Dejiny Slovenskej akadémie vied za monumentálne dielo Dušana Kováča a kolektívu autorov. "Je to o úspechoch, výhrach, ale i o neúspechoch a ťažkostiach, či o tom, aby sa vede a výskumu vytvorili potrebné spoločenské, politické a ekonomické podmienky," povedal. Súčasne priblížil prítomným aj niektoré názory recenzentov knihy, ktorými sú Valerián Bystrický, Fedor Čiampor, Branislav Lichardus, bývalý dlhoročný predseda SAV Štefan Luby a Silvester Takács.



Jednotlivé kapitoly

Kniha s názvom Dejiny Slovenskej akadémie vied
Foto: TASR/Martin Baumann
Publikácia obsahuje kapitoly o snahách o inštitucionalizáciu slovenskej vedy pred rokom 1939, období od čias Mateja Bela po vznik Matice slovenskej, o učenej spoločnosti Šafárika, o predchodkyni SAV - Slovenskej akadémii vied a umení (SAVU), o vzniku SAV, pôsobení akadémie v zložitých podmienkach komunistickej diktatúry a jej krízy (1953-1967), o činnosti SAV v období "konsolidácie" a "normalizácie" (1969-1989, o transformácii SAV v rokoch 1989-1993 a zmenách a vývoji akadémie po vzniku samostatnej SR po roku 1993.

Už spomínaná kapitola Najvýznamnejšie výsledky vedeckého bádania v SAV mapuje dosiahnuté úspechy najmä v oblasti vied o dejinách, vied o človeku a spoločnosti, lekárskych vied, chemických a biologických vied, poľnohospodárskych a veterinárnych vied, vied o kultúre a umení, matematicko-fyzikálnych vied a informatiky či vied o Zemi a vesmíre.