Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Knihy

Kniha na týždeň: Gillian Flynnová - Stratené dievča

obálka knihy Foto: www.book.review.sk

Kniha je rozdelená na tri časti, ktoré tvoria striedajúce sa kapitoly napísané z dvoch pohľadov.

Bratislava 1. novembra (TASR) - Kniha Stratené dievča vyšla na Slovensku v roku 2013, no v týchto dňoch sa vďaka rovnomennému filmovému spracovaniu v hlavných úlohách s Benom Affleckom a Rosamund Pike dostáva znovu do pozornosti mnohých čitateľov. A oprávnene. Tento prepracovaný psychologický triler sa vám dostane pod kožu.

Keď sa Amy a Nick stretli, mali už obaja po tridsiatke. Ich vzťah bol od začiatku vášnivý a energický. No prišla strata práce, sťahovanie a zmena životného štýlu, čo sa podpísalo aj na ich vzťahu. Keď sa Nick v deň piateho výročia svadby vrátil domov, našiel len otvorené dvere, zapnutú žehličku, rozhádzanú obývačku a kúsky skla. Amy zmizla.

Kniha je rozdelená na tri časti, ktoré tvoria striedajúce sa kapitoly napísané z dvoch pohľadov. Pohľadu Amy a pohľadu Nicka. Prvá časť: Chlapec príde o dievča prenáša čitateľov vďaka zápiskom Amy do minulosti a do čias, keď sa s Nickom zoznámila. Nickove kapitoly sú zo súčasnosti, do minulosti sa dostávate len vďaka jeho spomienkam. V druhej časti: Chlapec sa stretne s dievčaťom už aj Amy hovorí o súčasnom dianí a vďaka obom hlavným aktérom sa postupne odkrývajú časti mozaiky skladajúcej príbeh. Tretia časť: Chlapec získa späť dievča (alebo naopak) ukazuje pohľady Nicka a Amy na rovnakú situáciu, vnímate ich myšlienky a skryté túžby. Každá kapitola je ukončená tak, že knihu nedokážete prestať čítať a ste zvedaví na pokračovanie.

Príbeh sa začína ako detektívka, na povrch vychádzajú stále nové skutočnosti, ktoré najskôr dej stále viac a viac zamotávajú a nútia čitateľa premýšľať o tom, čo je pravda a čo je lož. Od druhej časti sa postupne mnohé klamstvá odkrývajú a pravda vychádza na povrch. Na konci si však kladiete otázku, či vlastne existuje skutočný páchateľ a kto je v tomto príbehu obeť.

Nick sa správa zvláštne, nevyzerá ako trúchliaci a minimálne zmätený manžel, no svojím šarmom si napriek tomu získa náklonnosť svokrovcov, médií aj verejnosti. Keďže z Amy jej rodičia vďaka knihám, ktoré písali o „úžasnej Amy“, hrdinke s rovnakým menom, aké mala ich dcéra, urobili ikonu mnohých ľudí, o jej záhadné zmiznutie je čoraz väčší záujem. Pri postupnom odhaľovaní nových skutočností Nick stráca sympatie spoločnosti a stáva sa podozrivým. Po boku s neúnavnou sestrou – dvojčaťom Margo a renomovaným právnikom – sa snaží zachrániť sa pred väzením a pochopiť myšlienkové pochody svojej manželky.

Čitatelia sú zmätení a menia svoj vzťah k hlavným postavám rovnakým tempom, akým sa hýbe dej vďaka novým informáciám. Ľutujú nevinnú Amy a nechápu arogantného Nicka, no vzápätí vidia za nevinnou tvárou Amy doslova diabla a v Nickovi úbohú obeť. V tomto príbehu totiž neexistuje nič jednoznačné.

Gillian Flynnová rozohrala mrazivý príbeh plný manipulácie, klamstiev, poloprávd, ale aj trochu zvrátenej lásky. Nie je len o hľadaní vinníka, ale najmä o rozvrátenom manželstve. Jej psychologické vykreslenie postáv je takmer dokonalé. Čitateľov neustále udržuje v napätí a v hlave im rojí nové a nové otázky. Na všetky však postupne dostanú odpoveď. Jej opisy sú naozaj podrobné, miestami možno až zdĺhavé. Ale čitatelia, ktorí majú radi do detailov prepracované diela, budú nadšení.

Autor recenzie: Lenka Káčerová
Autor knihy: Gillian Flynnová
Vydavateľstvo: Tatran
Počet strán: 408 strán
Väzba: pevná s prebalom väzba
Jazyk: slovenský jazyk
ISBN: 9788022207065