Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Knihy

Kniha Neodpočívaj, pomáhaj približuje život Titusa Zemana

Titus Zeman Foto: tituszeman.sk

Publikáciu tvoria príspevky zaoberajúce sa faktami zo života Titusa Zemana a pohľadmi na jeho osobnosť. Zostavili ju šiesti autori.

Bratislava 5. októbra (TASR) – Publikácia Neodpočívaj, pomáhaj, ktorej zostavovateľom je Peter Slepčan, približuje fakty zo života nedávno blahorečeného saleziánskeho kňaza Titusa Zemana. Knihu predstavili dnes večer na pôde Rímskokatolíckej cyrilometodskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

Publikáciu tvoria príspevky zaoberajúce sa faktami zo života Titusa Zemana a pohľadmi na jeho osobnosť. "Názov knihy preberá myšlienku z pohrebného príhovoru, ktorý odznel na pohrebe dona Titusa Zemana, kde ho vyzvali, aby neodpočíval, ale pomáhal. Titus je v nebi a odtiaľ môže za nás orodovať," objasnil názov knihy pre TASR jej zostavovateľ Slepčan.

"Keďže blahorečenie Titusa Zemana je udalosťou roku alebo dokonca desaťročia, javilo sa vhodné k už existujúcim životopisom pridať šesť štúdií, ktoré by stimulovali ďalšiu historickú a teologickú reflexiu," povedal Slepčan.

Knihu zostavili šiesti autori. Emília Hrabovec vo svojom príspevku približuje dielo, ktoré vykonali kňazi, čo sa dostali za hranice vďaka Titusovi, predovšetkým v Slovenskom ústave svätých Cyrila a Metoda v Ríme. Juraj Vittek sa zamýšľa nad mučeníctvom a svätosťou z teologického hľadiska ako nad darom. Rastislav Hamráček sumarizuje poklad, ktorý vďaka jeho nasadeniu za kňazské povolanie cirkev získala. Róbert Letz dokumentuje súdny proces s Titusom Zemanom. Jozef Slivoň umožňuje vytvoriť si predstavu, čo všetko sa musí udiať, kým cirkev vyhlási niekoho za blahoslaveného. Peter Slepčan predstavuje osobu Titusa Zemana v súvislostiach, najmä tých vajnorských, a upozorňuje na styčné body jeho života a svedectva s ďalším kandidátom na blahorečenie - biskupom Michalom Buzalkom.