Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Knihy

Dobrý predajca kníh musí svojich zákazníkov poznať

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Mária Barancová, ktorá predáva knihy v Novej Bani už od roku 1970, hovorí, že dobrý predajca kníh musí svojich zákazníkov poznať.

Nová Baňa 16. decembra (TASR) - Aj tento rok bude mať pod nejedným vianočným stromčekom svoje miesto kniha. Či už pre malých, alebo veľkých, vybrať tú správnu nemusí byť vždy také jednoduché, ako sa na prvý pohľad zdá. Mária Barancová, ktorá predáva knihy v Novej Bani už od roku 1970, hovorí, že dobrý predajca kníh musí svojich zákazníkov poznať.

"Svojich zákazníkov, ktorých poznám, viem odhadnúť. Viem, čo číta, čo ľúbi čítať a čo má v rodine, aké problémy. Takú knihu, ktorá by ho vedela buď rozžialiť, alebo uraziť, tak takú nikomu neponúknem, keď mu prídu kúpiť do daru. Keď si ju kúpi sám, to je iné," hovorí popri tom, ako zákazníkovi balí práve kúpenú knihu do papiera. Zvyk, ktorý sa z pultov predajní pomaly vytratil, dodáva neobyčajnú príchuť spomienok.

Ak niekto príde kúpiť knihu na darovanie, vždy sa opýta, či toho človeka nepozná, aby vedela darcovi čo najlepšie poradiť. "Niekto sa na mňa pozrie, čo chce odo mňa. Moji ľudia ma už poznajú. Tí prídu a povedia, pre toho a pre toho potrebujem knihu, tak vy viete, čo ponúknuť," podotkla.

Knihy nie sú pre 77-ročnú predajkyňu len prácou, ale aj láskou. Sama číta veľa a rada, nepohrdne románmi, ale ani detektívkami. Ako hovorí, množstvo kníh má aj doma. Čo ju však mrzí, je skúsenosť, že deti dnes čítajú málo. "Deti nečítajú. Mládež nečíta. Nemajú slovnú zásobu, nevedia sa vyjadrovať. Prídu si hľadať knihu, nevedia základné veci, autora, vydavateľstvo či názov knihy, ale vedia, že je zelená alebo modrá," zhodnotila. Aspoň jedna kniha by podľa jej názoru mala byť pod každým vianočným stromčekom.