Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Knihy

Kniha Všeobecná onkológia obsahuje najnovšie o rakovine

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Kniha pomáha v tom podstatnom – udržať krok s novými informáciami, ktoré v onkológii pribúdajú rýchlejšie ako v iných odboroch.

Bratislava 18. apríla (TASR) – Nová publikácia Všeobecná onkológia je najmodernejšia monografia o tejto zákernej chorobe. Jej autormi sú Juraj Kaušitz a Dalibor Ondruš s kolektívom z bratislavského Onkologického ústavu sv. Alžbety, ako aj z iných slovenských špecializovaných pracovísk.

Celkove sa na jej viac ako 600-stranovom obsahu podieľa 71 autorov. Kniha má 14 kapitol, ešte viac podkapitol, obrazovú prílohu a obsahuje aktuálne odkazy na významné zahraničné i tuzemské práce, z ktorých viac ako tri štvrtiny nie sú staršie ako päť rokov.

"Pochopenie nových liečebných cieľov predstavuje posun, v ktorom aj keď výskyt rakoviny stúpa, počet úmrtnosti v skutočnosti klesá. Kniha pomáha v tom podstatnom – udržať krok s novými informáciami, ktoré v onkológii pribúdajú rýchlejšie ako v iných odboroch. Zároveň umožňuje získať praktický prehľad prínosu výsledkov klinických štúdií, ktoré sú mnohokrát tendenčne postavené," uvádza Mária Wagnerová, nestor slovenskej onkológie a recenzentka publikácie.

Tá je určená predovšetkým ako odborná kniha nielen pre lekárov, medikov či doktorandov, ale aj prírodovedcov a ostatnú zainteresovanú vedeckú pospolitosť. Špecialistom onkológom poskytuje úvod k ďalšiemu prehlbovaniu vlastnej odbornej problematiky. Poslúži aj ako učebnica pre študentov. Jej zámerom je na základe najnovších poznatkov ďalej skvalitniť onkologickú starostlivosť, zvýšiť úsilie ľudí zamerané na prevenciu vzniku i na úspešnú liečbu nádorov a tým prispieť k zníženiu mortality na onkologické ochorenia.

Celou monografiou sa vinie prívetivá, aj keď nie pre všetkých pacientov oslobodzujúca myšlienka: Liečba rakoviny významne pokročila vpred. Poznatky v publikácii odbornej aj laickej verejnosti približujú možnosti osvojenia novších diagnostických, preventívnych a liečebných postupov, ktoré prinesú dlhšie prežívanie pacientov s včasným, pokročilým i metastatickým onkologickým ochorením.

Odborníci v oblasti klinickej onkológie nájdu v knihe odpoveď na rôzne otázky a nejasnosti. Zárukou spoľahlivosti údajov je aj to, že mnohé kapitoly spracoval viacčlenný kolektív autorov. Aj preto, že onkológia si vyžaduje tímovú spoluprácu mnohých odborníkov rôznych špecializácii. Jednotlivé kapitoly sú venované princípom diagnostiky a liečby súčasnej onkológie ako medicíny založenej na dôkazoch. Okrem najnovších liečebných poznatkov sú uvedené aj rizikové a prognostické faktory.

Podľa autorov sa v knihe sumarizuje všetko, od čoho závisí správna stratégia navrhovanej liečby. Rozsiahle je tiež dokumentovaná úloha vhodnej diagnostiky i na molekulárnej úrovni.