Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Knihy

Knihy do ucha. Wooky začalo predávať audioknihy

Foto: Ikar

Slováci siahajú čoraz častejšie už nielen po klasických knihách, e-knihách, ale už aj po audioknihách.


Bratislava 22. júla (TERAZ.sk) - Viete, pri ktorých činnostiach najviac počúvame audioknihy? Samozrejme, je to najmä pri cestovaní (autom, v MHD), počas žehlenia, upratovania, varenia a pri prácach v záhradke.

Slováci siahajú čoraz častejšie už nielen po klasických knihách, e-knihách, ale už aj po audioknihách. Sťahujú si ich v elektronickej forme do mobilu, veľa je ešte takých, čo si ich kúpia na CD (a potom prípadne presunú do počítača, tabletu, mobilu). Aj preto Wooky spustilo predaj audiokníh. Najväčšia platforma s e-knihami (v ponuke ich má takmer 11.000) tak chce osloviť aj fanúšikov kníh do ucha.

Máte chuť na krimi? Vypočujte si klasiku od Eda McBaina, Raymonda Chandlera, Elleryho Queena, dostihovú detektívku Dicka Francisa alebo dramatický triler Arthura Haileyho Let do nebezpečenstva.

V ponuke sú aj svetové nestarnúce hity ako Traja muži v člne (Jerome Klapka Jerome), Raňajky u Tiffanyho (Trman Capote), Meno ruže (Umberto Eco), verneovky či Vinnetuovky od Karla Maya.

Možno sa chcete zasmiať, pobaviť...v tom prípade odporúčame duo Kaiser-Lábus, Svěrákove povídky alebo jedinečnú knihu Pan Kaplan má stále třídu rád. V tomto prípade ide o zostrih mimoriadne úspešného rozhlasového seriálu.

Niektoré audioknihy klasicky načítal jeden herec/herečka, pri iných ide o upravené rozhlasové spracovanie, v ktorom zaznie viacero hlasov, hudba, dramatické zvukové vsuvky.

Pozrite si celú ponuku stoviek audiokníh na Rajknih.sk.

Predaje audiokníh pomaličky rastú, Wooky zatiaľ nasadilo na svoje e-shopy ako www.rajknih.sk, či www.ibux.sk stovky audiokníh, no postupne chce rozšíriť ponuku až na 700 nahrávok. Už teraz je ponuka zaujímavá, nechýbajú slávne mená ako Franz Kafka, Milan Kundera, Jan Werich, Edgar Alan Poe, Sir Arthur Conan Doyle, ale aj Tolstoj, Dostojevskij či Charles Dickens.

Chcete potešiť svoje deti, alebo si uľahčiť cestu na dovolenku? V ponuke nájdete aj audioknihy Spejbla a Hurvínka, rozprávky o Krtečkovi, od Boženy Němcovej, či Macha a Šebestovú.

Ponuka audiokníh na iBux.sk.

Na Slovensku je počet predaných audiokníh zatiaľ nízky, Wooky rozbehlo predaj len pred pár dňami, no v USA vzrástol podiel stiahnutých audiokníh na 60%. U nás letia najmä severské detektívky, napríklad Snehuliak od Jo Nesba (načítal Marek Mňahončák) išiel podľa Milana Buna z vydavateľstva Ikar „ako teplé rožky. Za prvých pár týždňov sa predalo niekoľko stoviek kusov. Hitom je aj audioverzia Storočného starčeka načítaná Ľubošom Kostelným, z ktorej sa predalo takmer 1000 kusov a výborne sa darí aj Infernu od Dana Browna, ktoré excelentne načítal Dušan Jamrich.“ Audioknihy vyšli v edícii Knihy na počúvanie.

Po audioknihách siahajú najmä zaneprázdnení ľudia, ktorí nemajú čas čítať, no majú radi knihy a tak zvolia aspoň audioverziu. Čiže typickým zákazníkom je najmä motorista, ale aj ženy v domácnosti – dobre sa predávajú ženské romány, spomínané detektívky a motivačné knihy, prípadne príručky venujúce sa osobnostnému rozvoju.
Najčastejšie sa predávajú audioknihy na CD, čoraz častejšie sa dajú stiahnuť, ako je to v prípade Wooky.