Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Knihy

Knižnica v Michalovciach jubiluje, má 90 rokov

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Táto inštitúcia začala od roku 1951 fungovať pod hlavičkou Okresná ľudová knižnica.

Michalovce 25. marca (TASR) - Slávnostnou akadémiou, ale aj ďalšími podujatiami si v tomto roku pripomenie Zemplínska knižnica Gorazda Zvonického (ZKGZ) v Michalovciach 90. výročie svojho vzniku. Jubilujúca knižnica začala poskytovať služby čitateľom 1. februára 1925 ešte pod iným názvom v jednej z miestností michalovskej radnice. "Jej prvým riaditeľom bol učiteľ Ján Šoller. V tom čase mala k dispozícii 206 zväzkov v hodnote 1720 Kčs," informovala riaditeľka knižnice Alena Vasiľová.

Táto inštitúcia začala od roku 1951 fungovať pod hlavičkou Okresná ľudová knižnica. Zhruba o neskôr rokov vlastnila 24.836 zväzkov a 1680 čitateľov. "Priestorové podmienky knižnice sa postupne zastabilizovali v budove v centre mesta na Námestí osloboditeľov, kde bolo jej výpožičné a informačné centrum až do augusta 1995, kedy sa presťahovala do novej zrekonštruovanej budovy na Štefánikovej ulici,"pokračovala Vasiľová.

Michalovská knižnica je dnes v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja, zamestnáva 23 pracovníkov, vlastní 90.141 knižničných zväzkov a má 5349 čitateľov. Nesie meno Gorazda Zvonického, významného michalovského rodáka, básnika, saleziána a spoluzakladateľa Slovenského spolku sv. Cyrila a Metoda v Ríme.

Knižnica si bude svoje významné jubileum pripomínať počas podujatí celý rok. V januári pri tejto príležitosti zorganizovala na svojej pôde vzdelávaciu výstavu Genesis orientovanú na problematiku pôvodu vesmíru, života a človeka. Pre veľký úspech by sa mala do knižnice opätovne vrátiť v júni tohto roka.

"V tom istom mesiaci pripravíme aj Deň otvorených dverí, počas ktorého sprístupníme návštevníkom všetky priestory knižnice a ponúkneme novým čitateľom bezplatné zápisné na jeden rok," priblížila riaditeľka. Z významnejších podujatí ďalej spomenula novembrovú výstavu fotografií k 90. výročiu vzniku knižnice a premietanie dokumentu, ktorý o nej pripravuje mestská TV Mistral. "Slávnostná akadémia venovaná deväťdesiatinám knižnice bude vyvrcholením našich osláv," uzavrela Vasiľová.

ZKGZ pripravila zaujímavý program pre svojich návštevníkov aj počas prebiehajúceho Týždňa slovenských knižníc. Jeho súčasťou sú besedy, výstava divadelných bábok, súťaž o najaktívnejšieho detského čitateľa, vedomostná súťaž a podujatie s názvom Noc s Andersenom. Počas týždňa zároveň prebieha bezplatný zápis nových čitateľov.